Бургаският административен съд назначи съдебно-техническа експертиза, която да установи точното местонахождение и вида на съоръжението на Антеа Резидънс. Съдът отложи делото за 4 октомври 2021 г.

От страна на защитата са представени доказателства за това, че проектът не граничи с брега и е отдалечен от него на около 30 метра.

Проектът не предвижда крайбрежни съоръжения и дейности, които да водят до изменение на бреговата линия. Ако беше така, трябваше да има съоръжение, разположено на самия бряг - там, където се свързват сушата и водата.

В конкретния случая няма строителство на бреговата линия.

Снимка 538770

Източник: Бургаският административен съд

Според адвокат Елисавета Василева имотътне граничи с брега, отдалечен е от него на около 30 метра. По думите й между бреговата линия и предложеното в проекта укрепване на свлачище има плажна ивица и имот предвиден за улица. Следователно, укрепителното съоръжение не променя бреговата линия, защото няма пряка връзка с нея. Изготвяни са становища от инженер геолози-хидрогеолози, които потвърждават казаното, заяви тя. Според експертите съоръжението не е брегоукрепително, предвид факта, че имотът няма обща граница с морския бряг. Това подкрепя тезата ни, че не е необходимо проектът да премине процедура по ОВОС, посочи Василева.

Предстои вещото лице да установи местоположението на съоръжението спрямо морския бряг и какво представлява то. Съдът даде 7-дневен срок на страните за поставяне на въпроси към вещото лице.

Зинка Стойкова временно оглави РИОСВ-Бургас
Обновена

Зинка Стойкова временно оглави РИОСВ-Бургас

Спрягаше се името на Таня Манолова, дала разрешение за строежа на "Алепу"

Припомняме, през февруари бившият вече инвеститор на "Алепу вилидж" обяви, че ще обжалва решението на съда от 18 февруари, според което разрешителното за строеж на "подпорния хотел" е нищожно.

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.