Кой ще заеме временната позиция директор на РИОСВ-Бургас след уволнението на Детелина Иванова бе въпросът, притеснил екозащитници не само в Бургас. 

Първоначално се спрягаше името на Таня Манолова - експертът, подписал разрешението за противоречивата подпорна стена в защитената местност "Алепу"По информация на БНР се очакваше точно Манолова да замени до провеждане на конкурс за поста Детелина Иванова, която вчера бе освободена от екоминистър Асен ЛичевМанолова е дългогодишен заместник-директор на регионалната екоинспекция в Бургас, през 2014 година за кратко е директор след отстраняването от поста на Антони Иванов.

Малко по-късно от екоминистерството съобщиха, че министър Асен Личев е упълномощил Зинка Стойкова да изпълнява правомощията на директор на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Бургас.

Стойкова е била до този момент началник на отдел "Атмосферен въздух, вредни физични фактори, води, опасни химични вещества и КПКЗ" в дирекция "Контролна и превантивна дейност" в РИОСВ - Бургас.

Алепу с 2 разрешения. Комитова: Такова чудо няма

Алепу с 2 разрешения. Комитова: Такова чудо няма

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството

Припомняме, през февруари бившият вече инвеститор на "Алепу вилидж" обяви, че ще обжалва решението на съда от 18 февруари, според което разрешителното за строеж на "подпорния хотел" е нищожно.

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.