"Всичко е свързано с търсенето на индулгенции - по 50 лева, по 40 лева, на този, на онзи. Обещания за по-високи заплати. Това е нещо, с което очевидно управляващите искат да останат на власт, да си купят спокойствие, да си купят време.". Това заяви пред БНР политологът Петър Чолаков.

По думите му живеем във времето на големите индулгенции.

Припомняме, индулгенция в превод от латински значи "снизхождение", преносно "милост", а в римокатолическото учение - пълно или частично освобождаване от църковните наказания, наложени за извършването на даден грях.

ДПС внесе 96 подписа и мотиви за оставката на Караянчева

ДПС внесе 96 подписа и мотиви за оставката на Караянчева

Карадайъ пита ГЕРБ дали се олицетворява с образа на председателя на НС

Според Чолаков дори исканата оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева от депутатите от БСП и ДПС е опит последните да си купят индулгенции пред избирателите. Г-жа Караянчева си "изработи" тази оставка с някои изказвания, които са стряскащи, смята той.

БСП иска да демонстрира активност, но вместо да е основен мотор за свалянето от власт на правителството, всъщност тя се занимава със себе си, каза Петър Чолаков. Според него електорално партията върви надолу. Сега се хваща темата за г-жа Караянчева, която изглежда като една удобна топка, каза политологът.

Патриотите няма да подкрепят искането за оставка на Караянчева

Патриотите няма да подкрепят искането за оставка на Караянчева

ДПС внесе проекта си с искане оставката на председателя на парламента

Според него ДПС също търси индулгенции и "пере имидж" като се опитва да докаже, че е на страната на критичното мислене в момента, допълни Чолаков.

Основната тема е оставката на правителството, на главния прокурор и предсрочни избори, не оставката на Караянчева, каза Петър Чолаков. На въпрос допуска ли да се стигне до исканата оставка, той посочи, че "всякакви фарсове сме виждали и ако се стигне до това, ще бъде любопитно".

Според Петър Чолаков се наблюдава арогантност на управляващите, но вървим към редовни избори през пролетта.

ГЕРБ-Кърджали твърдо зад Цвета Караянчева

ГЕРБ-Кърджали твърдо зад Цвета Караянчева

ДПС и БСП искали поста й по служебен път, според кърджалийската формация

Към момента като че ли успяха да овладеят ситуацията управляващите. Любопитното е, че 66% от гражданите подкрепят протестите. Управляващите поеха много сериозен риск и тяхната подкрепа ерозира, смята политологът.

"Но, както се казва - след мен, ако ще и потоп. Явно това е принцип, по който се управлява в момента", коментира Чолаков.

Според него управляващата партия ГЕРБ изглежда плаща жестока цена, а премиерът Бойко Борисов "отвсякъде се опитва да прави добро поведение - и във вътрешнополитически, и във външнополитически план".

Съдейки по представения пред парламентарна комисия огромен отчет, главният прокурор Иван Гешев определено няма намерение да си ходи, допълни Чолаков.