Председателят на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов даде безпрецедентна пресконференция пред медиите, на която журналистите имаха възможност да зададат всякакви въпроси. Нещо, което не се е случвало с години, като в последно време публичните изяви на Трифонов се ограничават до постове във фейсбук, индивидуални интервюта или такива по собствената му телевизия 7/8.

В началото на пресконференцията бяха представени резултати от социологическо проучване, извършено от третата по големина в света социологическа агенция "Ипсос", поръчано от ИТН. Според данните от него 53% от хората са съгласни да има референдум за президентска република, събирането на подписи за какъвто стартира ИТН преди дни, 45% искат разширяване на правомощията на президента, а 43% желаят те да останат същите.

Данните на "Ипсос" показват и друго - партията на Трифонов би влязла със сигурност в следващия парламент след изборите, които ще се проведат на 2 април. ИТН взимат 8,5% от гласовете, победители биха били ГЕРБ с 25,3%, следвани от ПП с 17,3%, ДБ с 11,9%, "Възраждане" с 11,7%. Изненадващо нисък е прогнозният резултат на ДПС, който е под чертата за влизане в парламента - 3,5%, но това са дължало на това, че респондентите са били от цялата страна, като не е взет предвид вота от Турция, както и регионалното разпределение за гласовете на ДПС.

А как си обяснява Трифонов отлива на гласове от ИТН, които от първа политическа сила се сринаха до 3,8%, което ги остави извън настоящото Народно събрание?

"Човек, който сгреши, е достойно да каже - аз сгреших. Достойно е да поиска извинение. Аз смятам, че промяната в резултатите на ИТН е свързана с неудовлетворени очаквания към това, което е имало от хората. Нямахме възможност да съставим правителство, когато спечелихме изборите, защото партиите, с които можеше да се съюзим, отказаха и то публично. (...) В следващия парламент можехме да съставим правителство и вие сте свидетели на това, което се случи. Хората явно са разочаровани, ние правим това, което смятаме, че е редно", заяви партийният лидер. Освен това, смята той - много от хората гласували анти-ГЕРБ, като първоначално тези гласове отишли в ИТН, а след това в "Продължаваме промяната" като нова политическа сила.

Като пълно съвпадение определи стартът на събирането на подписи за провеждане на референдума за президентска република точно в края на живота на 48-то Народно събрание, определи лидерът на ИТН Слави Трифонов.

ИТН се мобилизират с подписи за референдум и за изборите

ИТН се мобилизират с подписи за референдум и за изборите

Явяват се на предстоящите предсрочни избори самостоятелно

Не са водени разговори с президента Румен Радев по темата за преминаването към президентска форма на управление, увери Трифонов. "Не сме водили разговори с Радев за идеята, която имаме. Той не знае за тази наша цел, няма никакво участие. Той си води президентството, а ние си водим това, което смятаме, че е правилна", каза политикът и бивш шоумен.

Неколкократно попитан от News.bg дали вижда партии, с които "Има такъв народ" биха могли да се коалират в бъдещия парламент обаче, Трифонов отговори уклончиво и без никаква конкретика. "Ще направим всички възможно, за да бъде парламентът работещ", повтори няколоко пъти той, отказвайки да назове конкретни партии.

Слави Трифонов: Всичко тепърва предстои

Слави Трифонов: Всичко тепърва предстои

Той благодари на гласувалите за партията, които обаче не стигнаха, за да влезе ИТН в парламента

А дали част от спада на ИТН се дължи на това, че хората са гласували за Слави, а са получили Тошко?

"Това е групова игра. Мисля, че това е като футбола - не може един човек да играе, дори да има голяма звезда, той не може сам да играе. Извинявам се, че правя такава аналогия, защото аз съм популярен човек и много хора свързват това с мен. Но това е групова игра. Тошко Йорданов е с мен 30 години, той е един изключително лоялен, интелигентен и истински мой приятел. Хората гласуват партия и получават не един, а всички вкупом. Освен мен има специалисти, Тошко Йорданов си върши неговата работа, аз си върша моята. Ние сме отбор", коментира Слави Трифонов.

Слави Трифонов обяви курс към президентска република

Слави Трифонов обяви курс към президентска република

Трябва да се разбие не само модела ГЕРБ, а политическата система в този й вид

Уклончиво отговори и на въпроса дали ще се кандидатира за депутат на следващите избори - тепърва ще решава за това. "Има време."

Сподели и очакванията си за следващите избори, макар и пак без особена конкретика: "Аз съм човек, който залага само и единствено на практицизъм, емоциите са тези, които ни карат да взимаме грешни решения и да имаме грешни очаквания. Не мога да ви кажа какви очаквания имам, имам конкретно желание да проведа този референдум, за да имат възможност нашите уважаеми сънародници да вземат решение какво да бъде управлението на държавата след като парламента изглежда нелепо все по-често. А за следващите избори - ИТН ще направи всичко възможно да влезе в следващия парламент с достоен резултат и да направи всичко възможно следващият парламент да е един работещ парламент, а не като този, който сега приключва."

ИТН няма да се коалира с никого преди изборите, отсече още Трифонов.

Съмнение в изборните резултати изрази вторият човек в партията и де факто лицето на ИТН в последните години поради нечестите публични появи на Трифонов - Тошко Йорданов. "Изпитвам сериозни съмнения дали резултатът ни е бил 3,8%, защото вие видяхте какви реплики си размениха Кирил Петков и Свиленски - че (Петков е казал на Свиленски) - ще ви дам кодовете, за да си вдигнете резултата, за да оттеглите предложението за хартиената бюлетина. Това го казват хора, които са влезли в парламента, не които са отвън. И освен това бих искал някой от вас да ми извади един случай на избори от 1989-а насам, когато между 20 и 20:30 часа две партии си разменят местата с процент и нещо разлика."

Според Трифонов обаче резултатът на партията му не се дължи на машинния вот. "Аз не изпитвам съмнения, приемам нещата такива, каквито са. Нещата се случват така, но в крайна сметка такъв е законът, ние постъпваме по закон. А по отношение на хартията, не забравяйте, че журналистите да са в парламента и да разпитват депутатите, е наша заслуга, защото ГЕРБ ви бяха вкарали в едно мазе в другата сграда. И друго - по отношение на хартиеното гласуване, не забравяйте, че изцяло предложение и заслуга на ИТН е да има гласуване с машини."

"В предходния парламент заради ИТН и Крум Зарков не беше върната хартията. В предния парламент не бяхме част и върнаха хартията", посочи на свой ред Станислав Балабанов.

Трифонов ще съди и Кирил Петков за клевета. Повод за делото са твърденията на Петков в телевизионно интервю, че в разгара на казуса с парите за пътни ремонти Трифонов му се обадил и го попитал къде му е "милиардът".

"Това е абсолютна лъжа! Защо го каза - не знам, като беше министър-председател също лъжеше, но това е абсолютна лъжа. Няма такъв милиард, не съм му се обаждал за никакъв милиард и не съм го питал "Къде ми е милиардът?"

На 15 юли ще стане публична имуществената декларация, която Трифонов преди дни обави, че за първи път ще подаде, като срокът за подаването й е 15 май. "Първоначално взех такова решение (да не подава декларация), което не беше правилно. И си казах, че е крайно време да постъпя чисто законно, извиних се и направих това. Иначе органите, които трябва да знаят, знаят, те правят необходимите проверки по законен път", коментира темата той. Питан многократно все пак дали би разкрил детайли около имотното си състояние, Трифонов отказа да направи това сега.

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

Петков събра до 116 гласа

Попитан каква трябва да бъде позицията на България по отношение на Република Северна Македония, вдигането на ветото към която именно, според ИТН, счупи коалицията им с ПП, ДБ и БСП, Трифонов отсече - ветото трябва да бъде върнато. "Ако е възможно това да се случи", каза той. И не пропусна да отбележи, че именно партията му е била основен противник на даването на зелена светлина на Скопие, докато не бъдат решени проблемите с правата на българите край Вардар.

"Нашият външен министър (Теодора Генчовска) беше заобиколен от Кирил Петков, който си имаше негова външна политика по отношение на Македония. Той беше абсолютно сигурен, че трябва да падне това вето и направи всичко възможно по въпроса."

ИТН вече получават и субсидия, потвърди Тошко Йорданов, но тя се разходва само за наложителна партийна дейност, а ако бъде преценено, че има излишни пари, те ще бъдат дадени за обществени казуси.

"Държавата ни дава, но заради моралния казус, свързан с предишния референдум, ние ги върнахме, а от единият лев, който ни остана, аз ги дарих на семействата на загиналите при един пожар пожарникари. Всички тези пари бяха върнати обратно в държавния бюджет. Плюс тези близо 15 милиона лева, които мой колега откри, че партиите си надписват в субсидиите и те ги върнаха обратно. Единствените, които не са ги върнали до момента, са "Демократична България". Не знам защо. Това не предизвика никакво любопитство, никой не каза - виж какво се е случило, защо този човек го е направил", възмути се Трифонов.

Политикът коментира и предсказанието на съпредседателя на "Промяната" Асен Василев, че в следващия парламент ще се оформи "хартиена коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП. "Не мога да кажа. Доколкото имам впечатления от Асен Василев... Ще ми позволите да не вярвам на това, което казва. От опита, който имам, той не прави това, което казва. Така че най-вероятно това, което казва, няма да стане."