Промяната, която очаква част от народа, не се вижда. Това каза пред БНР Симеон Дянков, бивш финансов министър.

Той обясни, че новите партии са дошли с претенции за нов модел на управление, а започват да работят с партии на статуквото, за да организират евентуален нов кабинет.

От друга страна - за новия кабинет се предлагат министри, които са вече действащи или действали в предишни правителства, допълни бившият финансов министър.

До час от ИТН изпращат официална покана до всички без ГЕРБ

До час от ИТН изпращат официална покана до всички без ГЕРБ

Разговорите няма да са за коалиция, увериха от ИТН

Според Дянков от "Има такъв народ" не трябва да разговарят с всяка партия по отделно, а да заявят приоритетите си и да призоват да ги подкрепят.

Реално такива приоритети няма, а се говори с партиите явно за поддръжка и за подкрепа. В този смисъл - промяна няма, уточни той.

Симеон Дянков прогнозира, че заради липсата на стабилна управляваща коалиция ще се стигне и до трети парламентарни избори скоро.

Дянков подчерта, че икономическата и финансова стабилност на страна е "в добри ръце" с министри като Кирил Петков и Асен Василев:

"Защо да не продължи това още известно време, за да има смислен кабинет със смислени приоритети".

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните харчове

По-съществени различия е имало единствено по отношение на бюджета на НЗОК

По думите му актуализацията на бюджета е една чисто счетоводна операция. Има по-големи приходи, повече пари влизат в бюджета, отколкото са били предвидени, те трябва по някакъв начин да се разпределят в Бюджетния закон. В известен смисъл това е необходимо, за да се узаконят тези нови разходи. Но и в двете посоки се руши моделът и на пенсионно, и на здравно осигуряване, уверен е той.

Бившият министър в правителството на ГЕРБ коментира, че партията сега е в кръгова отбрана и препоръча да бъдат обновени кадрите в икономиката и финансите и да предложат нови насоки.