От партията "Има такъв народ" (ИТН) коментираха решението на СУ за трудовете на Петър Илиев, който бе техен кандидат за премиер и министър.

Темата да оставим на заден план, автономия има, взето е решението, отговорността е на състава на етичната комисия, той е експерт и не е член на ИТН. Нека оставим спокойствие за него, призова Филип Станев.

Мястото на решението е в съда обаче смята Станислав Балабанов, защото етичната комисия имала преди 5 г законов срок да се произнесе по казуса, а не го е направила тогава. Защо го прави днес и сега, пита той. Всеки е невинен до доказване на противното, тези въпроси се решават днес, дали атаката е политическа, трябва да се пита комисията, смята той.

Изключителен юрист, преподавател, много млади хора го харесват, нека го оставим на спокойствие, поиска и Балабанов.

Прокуратурата работи по казуса с книгата на Петър Илиев

Прокуратурата работи по казуса с книгата на Петър Илиев

Според лидера на ИТН става дума за поръчка, в която е замесено и МВР

Самият Илиев по-късно коментира заключенията.

Оруеловата "1984" се е пренесла през 2021 г. в Храма на науката, като инструмент за отстраняване на неудобни учени и преподаватели. Дали политическата и "чрезвичайна" целесъобразност не е започнала по болшевишко-комисарски начин да господства над върховенството на закона?, това написа той в "Туитър".

Припомняме, че заключението на Етичната комисия от Софийския университет след проверка бе, че Илиев е плагиатствал. В книгата си "Компетенцията на Народното събрание" д-р Илиев е използвал значителни части от дисертация на Наталия Киселова "Парламентарен контрол", смятат от СУ. Частите са използвани и представени за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник.

Към момента тече проверка и от прокуратурата, както беше и в СУ по темата.

Името на Петър Илиев бе издигнато като правосъден министър в първото предложение на партия "Има такъв народ" с премиер Николай Василев. Във втория проектокабинет на "Има такъв народ" той първо неофициално беше спряган за премиер, но беше предложен за силов виципремиер и вътрешен министър.

Междувременно стана ясно, че шест години от издателството, отпечатало книгата на Петър Илиев не бяха предоставили копие на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", което по закон трябва да направят още при излизане на книгата от печат. Предоставеното копие се различава от друг образец на книгата - в него липсват спорните страници.

В СУ разглеждат по същество трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

В СУ разглеждат по същество трите сигнала за плагиатство от Петър Илиев

Проверката ще е най-малко три седмици