С награди за проявен висок граждански дълг и доблест бяха отличени 7 граждани, помогнали на пострадалите при автобусната катастрофа от средата на август сръбски деца в първите моменти преди инцидента. Отличията на церемонията, организирана от Прокуратурата, бяха връчени от главния прокурор Иван Гешев и посланика на Сърбия у нас Желко Йович.

"Благодаря за възможността да се обърна към българските граждани, които чувствам като братя и сестри, които са помогнали на сръбските граждани, на сръбските деца в най-тежките моменти след катастрофата. Искам да се обърна към вас от две позиции - като посланик на Сърбия с едно голямо "благодаря" от името на президента Вучич, от името на министър-председателя Бърнабич, от името на всичките ни министри и институции. От другата страна се обръщам като обикновен човек, като гражданин на Сърбия. С едно също искрено и голямо "благодаря" от името на не стотици хиляди, а на милиони сръбски граждани, които са впечатлени и трогнати от това, което сте направили. Благодаря, че преди този светъл християнски празник Успение Богородично ни припомнихте какво значат тези големи думи - любов към ближния, жертвоготовност, благодарност", изрази благодарности сръбския посланик.

И изрази съжаление, че именно в подобни лоши времена българският и сръбския народ разбират колко са близки и еднакви.

Транспортират към Сърбия още от пострадалите при катастрофата с автобус на АМ "Тракия"

Транспортират към Сърбия още от пострадалите при катастрофата с автобус на АМ "Тракия"

Те ще бъдат предадени на сръбските власти на Калотина

"За съжаление живеем във времена, когато добрата новина е лошата новина и поради редица причини, това, което е лошо, се представя за добро. Когато бях на мястото на катастрофата си мислих, че и този случай мина по тази линия като много други такива. И след няколко дена всичко се забравя. Забравя се, че бяха направени много добри неща от вас и от институциите. Затова ние от ръководството на Прокуратурата решихме да организираме това събитие. Защото смятаме, че доброто не трябва да се забравя, а трябва да се повтаря. За да припомним какви са традиционните балкански, християнски ценности, да не забравяме, че на първо място сме хора. За да правим разлика между добро и лошо", каза на свой ред главният прокурор Иван Гешев.

Наградените са д-р Христо Стефанов, спрял на мястото на инцидента и оказал първа помощ на пострадалите деца, Петър Канев, транспортирал с автомобила си до болницата някои от децата, Живко Стамболиев, помагал на ранените и претърсвал автобуса са останали вътре пътници, Ивелина Шкембиева, медицинска сестра, помагала на ранените, Илиян Шмилев, един от първите, спрели на мястото на катастрофата и изваждал пътници от него, Теодор Бочев, оказал също първа помощ на ранените, както и д-р Антон Елкин, оказвал също съдействие за третиране на раните.

Гешев награди разследвалите катастрофата на АМ "Струма" за висок професионализъм

Гешев награди разследвалите катастрофата на АМ "Струма" за висок професионализъм

Сред отличените са и следователи, разкрили мащабна мрежа за детска порнография