"Пропуснахте да кажете, че съм заплаха и за ООН и ЮНЕСКО, освен за ЕС и НАТО." Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването си в ресорната правна комисия. Така той отговори на няколко въпроса на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от "Продължаваме промяната" Бойко Рашков за разследването срещу Христо Грозев от Русия, руския шпионаж и основните предпоставки, поради които България все още не е приета в Шенген. Рашков се позова и на чуждестранни твърдения, че българският главен прокурор е заплаха за Европейския съюз.

Иначе Бойко Рашков настоя главният прокурор да не се отнася нападателно към Народното събрание. Народното събрание представлява върховният орган на държавната власт, обясни Рашков и добави, че България е парламентарна република, а не прокурорска.

По думите на Иван Гешев прокуратурата няма право да коментира лични мнения на българските политици. Техническите изисквания за Шенген сме ги изпълнили отдавна, заяви той.

Иван Гешев изтъкна, че няма да прави инсинуации дали след закриването на специализирания наказателен съд и прокуратура обслужва руския шпионаж, но е факт, че закриването им обслужва руските интереси. След специализираната прокуратура всичко тръгна навсякъде, но предупредих какви ще бъдат последиците, напомни главният прокурор. Иван Гешев заяви още в отговор на въпрос от парламентарната група на ДПС, че няма целенасоченост при разследването на работата на Nexo. На него не му е известно към настоящия момент да има молба за правна помощ от САЩ.

На въпрос от "Възраждане" какво е становището на прокуратурата по отношение на трите основни законопроекта за НПК, Гешев засегна темата със съдебната реформа и обясни, че целта на съдебната реформа не е смяната на един главен прокурор с друг, а да има по-ефективни наказания за извършените престъпления.

Петков: Контролът над главния прокурор е по-важен от редовно правителство

Петков: Контролът над главния прокурор е по-важен от редовно правителство

Главният прокурор да не бъде инстанцията, която само Господ да е над главата му, настоява Петков

Иван Гешев установи и конституционна криза

"Намираме се в конституционна криза." И това си мнение главният прокурор Иван Гешев изказа пред депутатите по време на изслушването си пред ресорната комисия. Гешев не вижда обаче желание да се преодолее кризата, а напротив - желание конституционната криза да се задълбочи в посока прокуратурата и съдът.

Коментарът на главния прокурор бе в рамките на темата за изборните престъпления и криминогенната обстановка в страната. Гешев се надява на предстоящите предсрочни парламентарни избори да има взаимодействие между МВР и прокуратурата. Той заяви, че доверието в изборния процес се изгражда от хората и политиците.

Той обясни, че има проверки, има и дела, но проблемът е в липсата на нормално взаимодействие в борбата с търговията с гласове и предприемане на някакви действия по Закона за МВР, които са на ръба на разбирането за правова държава. По думите му имало е възложени проверки на ДАНС по различни сигнали за машините, но главният прокурор не знае дали са приключили.

Иван Гешев отново не отбягна и темата с престъпността - той вижда какво се случва в страната. На база на това, което причиниха на МВР, много трудно може да се възстанови нещо, което е кремирано. Иван Гешев очаква и бъдещата борба с организираната престъпност да е на нивото отпреди 15 г.

Пожелавам успех на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев да възстанови подопечното му ведомство, дано успее, каза още главният прокурор.

Правна комисия ще чака Гешев, за да му каже ще има ли механизъм за контрол

Правна комисия ще чака Гешев, за да му каже ще има ли механизъм за контрол

Консенсусът е възможен

Преди заседанието на комисията по правни въпроси имаше и любопитен момент. На входа на парламента той бе посрещнат от депутатката от ДБ Албена Симеонова, която миналата седмица се разбра, че се познава с англичанинът Дейвид Бодил. Симеонова се ръкува с главния прокурор и му поиска телефонния номер, а той ѝ го предостави.