Предстоят интересни времена. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред депутатите по време на обсъждането на годишния доклад на прокуратурата. Припомняме, че вчера главният прокурор представи доклада си пред ресорната комисия.

Иван Гешев напомни основните моменти от статистиката на прокуратурата за свършената работа през годината. Докладът за дейността на прокуратурата за първите 8 месеца от годината бе внесен в Народното събрание в края на миналата седмица, а за отчета настояха депутатите от опозицията още през лятото. Отчетът на Гешев е 63 страници с графики, таблици и информация за образуваните досъдебни производства както в цялата страна, така и по районни и окръжни прокуратури.

Гешев готов на диалог с парламента
Обновена

Гешев готов на диалог с парламента

Близо 3000 са осъдените лица по делата от широк обществен интерес

Той напомни законодателни намерения на Васил Божков и се закани, че прокуратурата ще наблюдава дали неговите законодателни инициативи ще бъдат входирани в парламента и дали ще бъдат приети. В дома на президентския съветник Пламен Узунов са намерени "досиета" на почти всички политици от прехода до сега, както и на знакови лица от криминалния контингент, стана ясно думите му. Обвинител номер едно припомни казаното от вчера за разпитите на премиера Бойко Борисов за записите с негово участие, за снимките от спалнята, както и за Барселона гейт.

Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или обикновен гражданин, независимо дали е социално слаб, дали е министър или дребен чиновник в президентството, закани се Иван Гешев. Ние не правим разлика и нямаме двойни стандарти, подчерта той.

Обвинител номер отново едно изтъкна, че прокуратурата няма да се включва в предстоящата предизборна кампания.

Веднага след изказването на главния прокурор социалистът Росен Малинов в реплика изказа тревогата си от факта, че въоръжени и маскирани нахлули в парламента и стоят пред пленарна зала. Такива имало петима.От трибуната на Народното събрание той помоли председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да провери какви са тези мъже. Тя обеща да направи това, въпреки че вметна, че лично смята, че всички са наясно кои са тези лица.

Ние искаме вашата оставка. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към главния прокурор. Червените нямало да подкрепят доклада за дейността на прокуратурата. Лидерът на БСП припомни от парламентарната трибуна всички сигнали, внесени в последните години от БСП, на които до този момент няма никакъв отговор. Според Нинова с доклада трябвало да се отговори на усещането на обществото, че справедливост няма. Тя не чете обаче нищо такова.Това е предизвикателството пред всички нас, отчете Нинова.

ВМРО обаче ще подкрепят доклада, тъй като той бил обективен. Воеводите обаче искат отговор от Гешев дали ще провери как са разходвани средствата за циганската интеграция.

Вашето закъсняло правосъдие е отказ от правосъдие, включи се и Антон Кутев, който предупреди, че никакви цифри за битова престъпност и никакви отчети не могат да се противопоставят именно на усещането на гражданите за липсата на справедливост. Кутев попита защо не разполага с пълна справка за случая с къщата на премиера в Барселона. "Вие разполагате с пълна справка, но не разполагате с резултат. Колко месеца трябват на прокуратурата, за да ни кажете дали записите и снимките с Бойко Борисов за истински?"

Иван Гешев изрази надежда интересът на депутатите към правораздаването да се разпростре и върху съдилищата, както и върху отговорните структури извън съдебната система. В заключителните си думи той увери, че прокуратурата изпълнява закона такъв, какъвто е, а законотворците преценяват какви да бъдат законите и съответно "инструментите" с които разполага прокуратурата.

Главният прокурор обаче използва трибуната на Народното събрание, за да поиска и законодателни промени. Той припомни, че още през месец май е поискал промени в Наказателния кодекс, с които да бъдат завишени наказанията за шофьори, които управляват МПС след употреба на алкохол и наркотици. Гешев припомни и обявените вчера нови предложения за промени в НПК и по-специално опростяването на обвинителния акт, като така да отпадне формализма в наказателното производство. Главният прокурор подчерта, че българската прокуратура работи по изключително завишени стандарти, които не се покриват никъде в Европа. Искаме стандартите, каквито са в Германия, в Испания, не руските, подчерта Гешев.

Прокуратата предлага опростен обвинителен акт
Обновена

Прокуратата предлага опростен обвинителен акт

Тромавите процедури били основният проблем на правосъдието у нас

"Не смятам да оказвам натиск в една или друга посока и няма да посочвам определени политици. Прокуратурата няма и не съобразява действията си с политическите последствия, нито с политическите коментари или оценки. Това не ни интересува. Ако ни интересуват политическите оценки, ние трябва да спрем да работим. Гордея се, че българската прокуратура и МВР направиха неща, които не са правени от 1989 г.

В крайна сметка с гласовете на 117 депутати докладът на главния прокурор бе приет.

След първото изказване на главния прокурор социалистът Росен Малинов в реплика изказа тревогата си от факта, че въоръжени и маскирани нахлули в парламента и стоят пред пленарна зала. Такива имало петима. От трибуната на Народното събрание той помоли председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да провери какви са тези мъже. Тя обеща да направи това, въпреки че вметна, че лично смята, че всички са наясно кои са тези лица. Лично главният прокурор излезе от пленарна зала, за да види има ли отвън въоръжени. Припомняме, вчера в правна комисия активист на "Да, България" замери главния прокурор с бутафорни банкноти от 500 евро с лика на Бойко Борисов.

В средата на юни месец тази година Иван Гешев представи пред народните представители своя доклад за работата на прокуратурата през изминалата година. През юли депутатите от БСП поискаха ново изслушване на главния прокурор , за да се разбере дали той си превишава правата.

След това парламентът гласува почти единодушно искането главният прокурор да представи доклад как прокуратурата работи тази година.