Премиерът и да иска да затвори страната, не може, защото не разполага с това доверие и подкрепа от страна на обществото, които да му позволят мерките, които вземат, да се изпълнят от хората. Това заяви пред БНР Иван Костов, премиер на България в периода 1997 - 2001 г., по повод здравната криза у нас.

Според него липсата на обществено доверие не позволява на премиера да вземе по-строги мерки.

Хората не им вярват и не изпълняват мерките, защото то е свързано с доверие към самите институции, а доверието е подронено от самите институции, защото дават противоречиви указания, обясни Костов. По негови думи непрекъснато променящите се мерки подсказват, че няма управляемост на кризата.

Той бе категоричен, че хората, които са компетентни, не са начело на институциите, които трябва да овладеят кризата.

Ангел Кунчев настоява за по-строги мерки

Ангел Кунчев настоява за по-строги мерки

Не споделям оптимизма на част от управляващите, заяви главният здравен инспектор

Защо главният здравен инспектор, който каза, че не знае какво да се прави, стои на поста, да даде възможност там да застане друг, който знае, настоя Костов. Според него огромната работа е трябвало да се свърши, започвайки от министъра на труда и социалната политика и завършвайки с министъра на спорта. Всички трябваше да свършат огромни неща, а не ги свършиха, обобщи бившият премиер.

Според него предупрежденията му не са били чути и оцени усилията си по въпроса като безсмислени, напомняйки, че е дал оценка още в началото на август, даваща възможност в срок от 3 месеца да се направи подготовка да се посрещне втората вълна на коронавируса, която според него е много по-сериозна от първата.

Бившият премиер изрази опасение, че ако в момента броят на леглата, които се поддържат в болниците в страната за лечение на инфекциозно болни, е надвишен четири пъти, то след 17 ноември трябва да се очаква тези легла да се удвоят и хоспитализираните да нараснат до 6000 души.

1276 са медицинските лица, заразени с коронавирус - 90 се лекуват в болница

1276 са медицинските лица, заразени с коронавирус - 90 се лекуват в болница

Спазвайте мерките и дистанция, призова Костадин Ангелов

По негови думи това означава и удвояване на броя на хората, които са в интензивни отделения - при запазване на сегашното съотношение ще има около 450 нуждаещи се от интензивно лечение.

Костов заяви, че страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза, коя то е изисквала да се положи огромен труд още от февруари.

"Това време беше пропуснато от властите. Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията", отбеляза той.

Костов подчерта и че държавата не трябва да допуска хората да се заразяват на работните си места и запита защо няма регистър на хората, които са най-уязвими от инфекцията и ще дадат най-много жертви.

Борисов се чувства най-сигурен, няма да затваря държавата

Борисов се чувства най-сигурен, няма да затваря държавата

Здравите да работят, заразените да са карантинирани, а болните да бъдат лекувани

Според него статистиката, по която ежедневно се обявяват данните за заразените с коронавирус, е некачествена и на нея не може много да се разчита.

Не може хора, които не могат да четат числа и статистики, да управляват кризата, отсече той.

Относно Бюджет 2021 Костов посочи, че законопроектът разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната, постигната по негови думи управлението на Обединените демократични сили от 1997 г.

"Сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше зам.-финансов министър по това време и отлично знае какви лишения и трудности сме преодолели, за да изведем страната от финансовата катастрофа на управлението на Жан Виденов. Не знам защо сега се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната", изрази недоумението си той.

Симеонов очаква чували с трупове и у нас, ако борим пандемията само с политически лозунги

Симеонов очаква чували с трупове и у нас, ако борим пандемията само с политически лозунги

Превес имали политическите решения преди тези на здравните власти