Най-голямото богатство на една страна са хората. Когато губим с такива темпове хора, това е огромна загуба.

Тревогата, а и предупреждението към българските власти изказа бившият премиер Иван Костов в интервю за БНТ. Макар и да отчита положителните новини от последните две седмици с намаляването на броя на тежките клинични случаи в пандемията, Иван Костов открои това, че натискът върху здравната система остава все още много висок. Смъртността у нас остава все още изключително висока. Коефициентът на общата смъртност в края на годината ще бъде между 1.74 - 1.78, което е изключително високо ниво за страна, която не води война.

Два са основните показатели, които трябва да се следят в тази криза, по думите на Костов - именно коефициентът на общата смъртност и темпът на спад на БВП. Има и други фактори, които трябва да се отчитат - смъртността на 1 млн. души население, както и дългосрочните щети върху здравния статус на населението.

Иван Костов подчерта: Според общите показатели България е сред страните в Европа, които се справя най-лошо и с епидемията, и с икономическата криза.

Иван Костов: Призовавам скептичните да преосмислят пораженията от COVID-19 и да се ваксинират

Иван Костов: Призовавам скептичните да преосмислят пораженията от COVID-19 и да се ваксинират

Експремиерът Иван Костов анализира данните за смъртността...

Здравната криза допълнително се усложнява от факта на ниското доверие в институциите. Политическото недоверие във властта е пренесено на по-ниските нива - в здравеопазването и образованието, включително. Иван Костов е разтревожен от отказа на учители да образоват и на лекари на лекуват. Както и от отказа в двете професионални групи да се ваксинират. Това, по думите му, е израз на дълбока морална криза в обществото. "Това е общество, което е тръгнало по улея на най-малкото съпротивление и именно това е драматичното."

Връщането на доверието в институциите не може да се случи през говоренето на публичните личности само, както това се случва в момента. Това доверие се възстановява с демократични процедури, т.е. с избори, а у нас кризата с доверието допълнително се утежни и от факта, че властта се намира в края на своя мандат, посочи Иван Костов.

Костов: Трагедията на политиката у нас е в това, че тя се превърна в изгорено място, в изгорена земя.

"В политиката отиват хора като на пикник, да се нахранят. Не отива талантът, цветът на нацията, в политиката не влизат знаещи и можещи", заяви Иван Костов и подчерта, че политиката е огромен труд, огромно усилие, много четене. "В тази изгорена земя никой не иска да влезе."

Политическа криза и след изборите, прогнозира Иван Костов

Политическа криза и след изборите, прогнозира Иван Костов

Нямал доверие на президента Румен Радев, критичен е и към цялото правителство

Иван Костов коментира и икономическата криза, като посочи, че тя е изключително сложна за реакция и прогнозата за нея е дори по-сложна отколкото тази за изхода от здравната. Той се отнася със скептицизъм към прогнозите за бързо излизане и възстановяване на икономиките.

Пандемията е дала тласък на четвъртата технологична революция в световен мащаб, но Иван Костов не вижда у нас финансовата подкрепа, и от страна на Българската държава и от страна на европейските фондове, да е насочена към такива области и отрасли на бъдещето. Произвежда се някакви мимолетна заетост в отрасли, които нямат бъдеще, посочи Костов и предупреди, че животът, в който ще живеят нашите деца и внуци, трябва да бъде подреден от нас, тъй като тях ги очакват много по-големи трудности и изпитания.