Ивайло Калфин е избран за изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, базирана в Дъблин, Ирландия. Бившият външен министър на България в кабинета "Станишев" е победител в процедурата, продължила година и половина и при конкуренция на 100 кандидати за поста, съобщи БНР.

"Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд е една от онези организации, които се управляват от правителствата и социалните партньори. Всяка една страна има по трима представители - на правителството, на синдикатите и на работодателите. В случая на България, това са представители на Българската стопанска камара и на КНСБ. От трите места получих подкрепа и мисля, че този път беше много ясна", каза Калфин.

Той е категоричен, че изборът няма нищо общо с политическите отношения в страната. "Подкрепата ми бе изцяло в личен план", уточни той.

Калфин: Физиономията на държавата ни навън не е добра

Калфин: Физиономията на държавата ни навън не е добра

Той предупреди, че трябва внимателно да следим процесите, свързани със спирането на евросредства

Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд е най-старата евроагенция, създадена през 1975 г. В нея работят около 100 изследователи. В момента тя анализира ефектите от пандемията, цифровизацията, климатичните промени и отражението им върху работните места, квалификацията и баланса между личен живот и труд, обясни Калфин.

Ивайло Калфин: След безогледното харчене ще чуем "Оправяйте се"

Ивайло Калфин: След безогледното харчене ще чуем "Оправяйте се"

Правителството се опитва да създаде "стокхолмски синдром" у гражданите

Агенцията обединява опит от различните страни, който е на разположение и може да се използва, допълни той.

Ивайло Калфин е бивш министър на труда и социалната политика на България. В периода 2009 - 2014 година бе евродепутат, а преди това и министър на външните работи на България.