Най-голямата пукнатина в управлението на страната е в самите управляващи. Това, което очакват хората от правителството, е да имат консолидирана политика. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин пред БиТиВи.

По думите му се вижда разнопосочен хор с различни и противоположни идеи във властта.

Петков: Нестабилност у нас не помага на Украйна

Петков: Нестабилност у нас не помага на Украйна

Премиерът се надява червените линии в коалицията да паднат

Калфин очаква нулевото ДДС, което обмисля да въведе правителството, да има краткосрочен ефект върху цените на плодове, зеленчуци, хляб, ток и гориво, но това нямало да се отрази върху покупателната стойност. Това не е най-доброто решение за омекотяване на ефектите от кризата, посочи Калфин.

Субсидирането и таваните на цените са в защита на хората с високи доходи, добави той и коментира, че намаляването на ДДС намалява цените, но не означава по-добро потребление. При висока инфлацията ще се задълбочават все повече проблемите и ще се вдигнат лихвите. След няколко месеца ще има много силна нужда от подпомагане, предупреди Калфин.

Намаляването на ДДС няма да свали цените, убеден депутатът Алексадър Иванов

Намаляването на ДДС няма да свали цените, убеден депутатът Алексадър Иванов

Идната седмица трябва да стане ясно дали ще се изпраща въоръжение за Украйна

Според него правителството трябва да подпомага най-затруднените хора като ограничи цените за потребление на енергия до определено равнище. Държавата след няколко месеца ще има много по-малко шансове за въздействие, изтъкна Калфин.

Той посочи, че Планът за възстановяване и устойчивост не е решение пред управлението, а въпросителна за това как ще получим националното финансиране.

За изпращането на военна помощ на Украйна, Калфин посочи, че толкова по-зле за управляващите, ако чакат да отидат в Киев, за да разберат какво се случва. Те трябва да имат позиция, но тя не трябва да се използва за вътрешнополитически цели някой да се разбере с някого, добави той.

Според него всички партии е редно да изпратят човек с българската делегация в Украйна, за да покажат консолидация във властта.

По отношение на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба, Калфин заяви, че натискът за износ на оръжие е измислен спор. Според него и в момента България експортирала много оръжие, макар и не за Украйна по документи, но бившият български външен министър предположи, че то отива там.

Калфин не вижда гаранция, че и Митрофанова ще си тръгне за консултации

Калфин не вижда гаранция, че и Митрофанова ще си тръгне за консултации

НАТО не е бил толкова единен; който хитрува няма шанс