Със 134 гласа депутатите единодушно избраха Бойко Атанасов за председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Той бе номиниран от партия "Атака" и бе единственият кандидат за поста.

Атанасов обеща активен диалог с бизнеса. Той вече е депозирал оставката си като заместник-председател на КФН, какъвто бе до момента.

В кулоарите на парламента Атанасов защити въвеждането на системата "бонус-малус". Това е действие в правилната посока. Преди обаче да се представи новият вариант на системата трябва широко обществено обсъждане, изтъкна Атанасов и допълни, че още от понеделник започва работата по тази тема.

Новият председател на КФН не иска да сподели личното си мнение, за да не повлияе. Според него системата трябва да отговори на всички въпроси.

Той не каза кои ще са заместниците му в КФН. Превенция и ефективен надзор обеща Атанасов, за да се избегне повторение на случая "Олимпик".

КФН остава без председател от днес

КФН остава без председател от днес

Кадровият проблем в КФН става сериозен

Припомняме, от 1 март КФН остана без председател, тъй като Карина Караиванова стана представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Така Караиванова бе вторият високопоставен член на ръкодството на КФН, който напуска. През август 2018 г. Ралица Агайн, зам.-председател с ресор застраховане, подаде оставка заради скандала около фалиралия кипърски застраховател "Олимпик".

Като единствен кандидат Атанасов бе изслушан на 13 март 2019 г. в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той представи визията си за развитие на КФН.

Въпроси към него от представители на браншови организации и на дружества с нестопанска цел нямаше. Представителите на БСП пък, по ясни за всички причини, не присъстваха на заседанието на комисията.

Самият Атанасов заяви, че смята да развива КФН като регулаторен орган в шест основни насоки. Основният акцент ще е максимална прозрачност на действията на КФН чрез предоставяне на подробна, точна и навременна информация, увери Атанасов.

Прокуратурата влиза в КФН

Прокуратурата влиза в КФН

Проверят се действията на КФН във връзка с фалита на "Олимпик"