Правителството отпуска 22 280 000 лв. на БУЛ БИО за инвестиционните проекти на дружеството.

Сред тях са изграждане на нова производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на човешки кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

Средствата ще отидат по тези направления в БУЛ БИО, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини, заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Той подчерта, че България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми за огромен брой държави по света.

Готови сме да посрещнем първите ваксини, уверява Борисов

Готови сме да посрещнем първите ваксини, уверява Борисов

Правителството прие Националния план за ваксиниране срещу коронавирус

От своя страна здравният министър Костадин Ангелов докладва актуалната обстановка у нас във връзка с пандемията. По негови думи се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения.

Ангелов изтъкна и големия брой излекувани пациенти - 16 028 души само за една седмица.

Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно, отбеляза той.

Здравният министър съобщи и че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия в борбата срещу коронавируса.

Очаква се първите доставки на ваксина у нас да са в началото на януари догодина.

Борисов обеща финансиране за нова линия на БЦЖ ваксина
Обновена

Борисов обеща финансиране за нова линия на БЦЖ ваксина

По думите му правителството дава допълнителни средства и за маски

Премиерът посети на място предприятието "Бул Био", като заедно с него присъстваха и здравният министър Костадин Ангелов, началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и шефът на "Пирогов" Асен Балтов.

Здравният министър изтъкна, че "Бул Био" има сключени договори за ваксини с редица световни компании.

По негови данни от януари до ноември тази година у нас са произведени 23 млн. дози от БЦЖ ваксината, като с нея се снабдяват по целия свят.

Благодарим, че разнасяте славата на България, обърна се премиерът към служителите на "Бул Био". 

Той самият заяви, че щом му дойде редът, ще се ваксинира. Министър-председателят подчерта, че е готов да го направи и пръв, но ще изчака реда си след групите от първата линия - доктори, възрастни хора, полицаи, артисти.

Ваксинират ли се те, заставаме и ние с колегите - когато ни дойде редът, за да се спасим от приказки, обеща той.

Ген. Мутафчийски съобщи, че във вторник във ВМА е монтиран фризер за съхранение на ваксини. Такъв днес ще бъде инсталиран и в Пловдив, а в четвъртък - във Варна.

Борисов изрази задоволство, че е спасил предприятието от "разбойническа" по негови думи приватизация. На това място ще продължи да се развива една от най-модерните фирми в Европа, заяви той по време на инспекцията.

От своя страна здравният министър посочи, че фирмата "Бул Био" е получила изключително добра оценка за добра медицинска практика - ООН приема това предприятие и чрез УНИЦЕФ снабдява почти целия свят с производството на българската фирма.