"Апартаментгейт" всъщност е "Борисовгейт", защото няма сценарии, в който премиерът Борисов да не е знаел за случващото се с апартаментите на властта. Такова мнение изрази водачът на евролистата на БСП Елена Йончева пред БНР.

Йончева започна коментара си пред общественото радио с темата за поисканата от БСП оставка на шефа на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев заради недекларираната му тераса. Тя посочи, че социалистите вече подробно са представили мотивите си за поисканата оставка на Георгиев. По думите ѝ докато БСП били в пленарна зала, техните опасения нямали никаква чуваемост.

"Ясно е, че този закон не работи и ние го казахме още тогава, че начинът по който е направен, води само до скандали и никаква борба с корупцията. Последните скандали, наречени "Апартаментгейт", само доказват това", категорична е Йончева.

Оставките в ГЕРБ водят към "Борисов гейт" според Йончева

Оставките в ГЕРБ водят към "Борисов гейт" според Йончева

Тя иска и оставката на Борисов, защото бил съдебно доказан лъжец

Йончева: Антикорупционната комисия можеше да изкара "Апартаментгейт" с 3-минутна проверка, но не го направи!

Водачът на червената евролиста коментира и повдигнатото ѝ обвинение за пране на пари. В тази връзка Йончева се сравни с бившия главен прокурор на Румъния и основен претендент за ръководител на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

"Госпожа Лаура Кьовеши има поредица от обвинения в Румъния, но това не пречи ЕК на този етап да ѝ гласува най-много доверие. Срещу мен ГЕРБ извадиха малката бухалка през март месец 2017 година, когато казах, че се краде от санирането. Тогава Борисов извади огромна лъжа срещу мен, за която преди 2 дни го осъдих на втора инстанция. Още една малка бухалка беше извадена, когато разкрихме за корупцията по границата. Тогава вицепремиерът внесе сигнал в прокуратурата срещу мен. Когато поехме темата за пътищата извадиха още една. Накрая извадиха голямата бухалка с това обвинение. Много ясно ще стане ясен сценарият как е организирана тази голяма бухалка", каза още журналистката.

Йончева: "Неслучайно в доклада на ЕК се казва, че 2/3 от сигналите за видни политически личности не се разследват. Става въпрос за върхушката на това управление. "Апартаментгейт" е на върха на огромна грамада. Това е "Борисовгейт" - върха на тази грамада не е възможно да съществува без знанието на премиера на България. Нека ви цитирам доклад на Държавния департамент на САЩ за България отпреди 2 години - "служители от всички клонове на правителството на Борисов са замесени в корупционни практики безнаказано!"

Тя цитира и данни на ОЛАФ, Евростат и ЕК, според които в България 11 милиарда лева годишно изтичат заради корупция.

Оставките са ритуално жертвоприношение, според Харалан Александров

Оставките са ритуално жертвоприношение, според Харалан Александров

Борисов прави това, което се очаква от него

Иначе Йончева не се чувства победител предвид оставката на гербера Делян Добрев.
"Още в началото на 2018 година внесохме в прокуратурата всички документи по т.нар. "Кумгейт". Прокуратурата все още не е дала отговор, надявам се, че разследват", коментира тя.

По думите ѝ политиката на оставките в страната е политика на бушоните. Борисов казвал "Лоши ни удариха", но всъщност казвал "Момчета, разкриха ни" и в същото време се опитвал да скрие същите тези момчета от медиите. Махали се бушоните, така че да остане главният човек.

"Борисов не отстранява тези хора. Той им казва да се покрият временно и да си вършат работата. Тяхната предстояща работа са изборите и ние знаем как г-н Цветанов и областните управители правят изборите", коментира още Йончева.

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Това е само айсберг на истинската корупция, убеден е той