Делян Добрев подава оставка като народен представител в 44-тото Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Той е взел това решение след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов.

Аргумент за подаването на оставка за Делян Добре е обаче "поредната фалшива новина", с която чашата на търпението му преляла.

"Не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени", заявява Добрев.

Оставката му е знак на солидарност и със колегите, които "спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения".

Припомняме, за днешния ден това е новина за трета оставка - първо от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха за оставката на кмета на Созопол Панайот Рейзи, макар и по-късно той да отрече да е подавал оставката си като кмет, а потвърди само за оставка от партията ГЕРБ.

Като втора оставка за днешния, 9 април, дойде съобщението за оставката на Томи Николов, заместник областен управител на област София. Тя също е била подадена след разговор с премиера Бойко Борисов.

БСП показа пипалата на Делян Добрев и в "Булгартрансгаз"

БСП показа пипалата на Делян Добрев и в "Булгартрансгаз"

Левицата вижда сериозна вътрешнопартийна криза в ГЕРБ

Припомняме, че това не е първият път когато Делян Добрев подава оставка - след скандала "Хасково гейт" той хвърли оставка, но тя не бе приета, като областните структури на ГЕРБ се мобилизираха, а Добрев имаше категоричната подкрепа и на бившия вече председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. От тогава може да се цитира репликата на Цвета Караянчева: "Ние Делян няма да си го дадем, защото какво ще стане с всички нас".

След като на 1 октомври 2017 г. Делян Добрев заяви, че ще напусне политиката на следващия ден - 2 октомври 2017 г., стана ясно, че той още не е депозирал оставката си. Това стана малко по-късно, но на 4 октомври мнозинството отхвърли заявеното от Добрев желание да напусне 44-ия парламент.

По-късно съдиите в Конституционния съд определиха като противоконституционно решението на депутатите от 4 октомври 2017 г. да отхвърлят подадената оставка от депутата Делян Добрев, но той така и не напусна парламента.

Поводът за оставката беше "Хасково гейт" - скандал за връзки и влияния в хасковската община, след като през септември 2017 година ГЕРБ свалиха доверието си от кмета Добри Беливанов, издигнат с подкрепата на Делян Добрев.
След като от ГЕРБ се отрекоха от Беливанов, хасковският кмет се обърна срещу Делян Добрев и го обвини, че кадрува в общината и региона. Скандалът бе активно подет и от депутата и острие на БСП Елена Йончева.

Само преди няколко дни сайтът "Бивол" писа за т.нар. от самия него "дриймтийм" на Делян Добрев: майката на депутата, братовчедка му Росица Гаргова и кумът му Евгени Консулов са пазарували ново строителство в София на цени от 280 до 315 евро на кв. м. Сделките са осъществени 2016 - 2018 г.

Разкритията за "дриймтийма" излязоха още през 2017 година преди избухването на скандала Хасково гейт, като ставаше въпрос за спечели обществени поръчки за над 100 милиона лева от фирма на съпруга на Гаргова, която по това време е директор на дирекция "Финансово-счетоводни дейности и бюджет" в община Хасково. Съпругът й е общински съветник от ГЕРБ.