ДПС ще намери начин да покаже отношението си към поведение като на Валери Симеонов и поредното му издигане във власт до заместник-председател на парламента.

За такъв тип морални прегрешения няма давност. Това отсече в студиото на Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев, който обясни и как той лично ще покаже това - няма да се обръща към Валери Симеонов като към заместник-председател на парламента, а ще се обръща към своите колеги. Цонев също така няма намерение вече да отговаря на изказвания на Валери Симеонов. Депутатът от ДПС не уточни обаче дали такава ще бъде реакцията на всички негови колеги от парламентарната група на движението.

Припомняме, Валери Симеонов стана заместник-председател на НС от квотата на патриотите, като първоначално БСП гласуваха в процедурата, но после се отметнаха от гласа си и призоваха лидерът на НФСБ да подаде оставка.

Караянчева подкрепи избора на Валери Симеонов за неин заместник

Караянчева подкрепи избора на Валери Симеонов за неин заместник

Не знаела какво влагат протестиращите в личността на Симеонов

Йордан Цонев припомни и предишни прояви на лидера на НФСБ, като блъскането на жени по границата преди изборите и изказването му от трибуната на парламента, че ромските майски раждат като кучки. Никой обаче не е реагирал тогава, най-вероятно защото е ставало дума за жени от малцинствата. Обиждането на майки на деца с увреждания обаче е тема - табу, отсече Цонев, според когото тези жени са героини.

Този човек (В.Симеонов, бел.ред.) има някаква фиксация към майките, допълни Йордан Цонев. Мнението му е, че Валери Симеонов и човекът вице- и той трябва да си остане депутат.

Цонев недоумява защо е необходимо да се сваля и без това ниския авторитет на институцията с издигането и награждаването на лидера на НФСБ с поста заместник-председател на Народното събрание.

"Ние заради един Валери Симеонов няма да нарушим договора, който имаме с избирателите - те са ни пратили в парламента, но ние ще изразяваме своето отношение", поясни Йордан Цонев.

Йордан Цонев разкритикува и поведението на другата част от опозицията - БСП, която подкрепя всеки двама протестиращи за нещо само и само да свали кабинета. Депутатът беше категоричен, че ДПС не следва политиката "стани да седна", а "ние искаме да бъде сменен модела, дори и ние да не участваме във властта". Цонев припомни и призива от страна на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за смяна на модела и реформаторско експертно управление, основано на консенсусни положения. Лошото е, че управляващите не се вслушват в критиките на ДПС и когато им посочваме къде грешат, например идеята за намаляването на ДДС по сектори, обясни Цонев и заяви, че ДПС ще продължат да подкрепят добрите начинания като увеличаването на заплатите на учителите и пенсиите.

ДПС обвини властта, че натиска задната скорост на реформите

ДПС обвини властта, че натиска задната скорост на реформите

Според Йордан Цонев се губи ценно време

Йордан Цонев обаче отново разкритикува бюджета и управлението на кабинета Борисов - 3 с липсата на реформи. Като конкретен пример той посочи бюджета в здравеопазването.

Който направи реформа и заяви "тя ще изглежда по следния начин", ние ще го подкрепим, заяви депутатът. Като реплика на констатацията, че всички политици говорят за реформи, но не ги правят, Йордан Цонев противопостави примера за реформаторските правителства на СДС и Тройната коалиция.

Според него Йордан Цонев и ДПС реформите са абсолютно наложителни.