Каква е посоката на външната политика на ЕС, могат ли да се сложат някакви рамки, има ли ЕС координирана външна политика. Тези въпроси постави вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция "Евро-векторите към геополитическия триъгълник САЩ - Китай - Русия".

Това е една безкрайна тема, процесите са твърде динамични, каза тя.

Йотова припомни, че тази година се отбелязват 30 години от края на Студената война. Вицепрезидентът очерта очакванията в началото на прехода.

Разделили сме се с много очаквания, илюзии, смята Йотова. Светът също се промени много динамично, изтъкна още тя. 

Вицепрезидентът припомни 11 септември, Арабската пролет, мигрантската вълна към общността. Всички постижения на обединена Европа бяха поставени на карта, заяви още Йотова.

Смесени реакции в Европарламента на бялата книга на Юнкер

Смесени реакции в Европарламента на бялата книга на Юнкер

По-рано той представи 5 възможни пътя за развитие на ЕС

Тя критикува бялата книга на Жан-Клод Юнкер за бъдещето на Европа, наричайки го лабораторно съчинение. Документът не дал отговорите, от които се нуждаела Европа. Светът сякаш е на един остър завой, анализира още Илияна Йотова. Не се знаело как ще се вземе този завой и с каква скорост, по мнението й.

Тя прогнозира, че след евровота общността ще се раздели на тези, които искат европейският проект да продължи, и на тези, които искат да го унищожат. Европейската тема липсва в българския дебат, недоволна е Йотова.

Вицепрезидентът отново критикува лабораторните документи, които произвежда администрацията на ЕС. Бюрокрацията в Брюксел е чужда за гражданите според нея. Тя не е съгласна с мнението на тези, които твърдят, че европейският проект вече е изчерпан.

ЕК излиза с Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит

ЕК излиза с Бяла книга за бъдещето на ЕС след Брекзит

Предлагайки четири или пет практически "пътеки за обединение"

Този състав на ЕК нямаше куража да реши мигрантския проблем, по думите на Илияна Йотова. ЕС трябва да бъде посредник на мира в Близкия изток, категорична бе тя. В същото време общността свела позицията на супервайзър.

Вицепрезидентът критикува настоящото хаотично състояние на ЕС във външно политически план. Все по-затихващи са функциите на ООН, притеснена е Илияна Йотова. Тя припомни, че ЕС е основен партньор за Русия. Вицепрезидентът е разтревожена от формалното удължаване на санкциите срещу Русия.

Няма анализ какви са последиците от разрушените отношения с Русия. Тя прогнозира, че много трудно ще се намерят аргументи, с които да се прекратят санкциите. Ние не сме провинция, отсече още Илияна Йотова.