Вицепрезидентът Илияна Йотова е на мнение, че се прави всичко възможно да се ограничат възможностите на президента да разговаря с българските граждани на връх "Шипка". Коментарът си тя направи, след като взе участие в традиционния молебен пред Докторския паметник в София по почитане на загиналите медици в Руско-турската освободителна война.

Тя поздрави всички хора, които утре ще се качат на връх "Шипка", за да отбележат националния празник на страната - 3 март. Йотова обаче е сигурна, че хората, които ще останат вкъщи, ще бъдат с другите хора, които са на върха. "Утре е националният празник на България и всички ще го празнуваме, независимо от това кой и как се опитва да попречи на това", подчерта Йотова.

Йотова обясни, че пандемията ни помогнала да осмислим празниците. Когато човек е насаме със себе си, когато отиде да остави едно цвете не защото е задължен или защото дългът го изисква, а го направи със сърце и душа, това за мен е още по-ценно, изтъкна вицепрезидентът.

За Йотова е цинизъм да няма тържества на Шипка, а да се отварят ресторанти

За Йотова е цинизъм да няма тържества на Шипка, а да се отварят ресторанти

По думите ѝ независимо от изборите много важна е фигурата на здравния министър

На въпрос за срещата на президентството с представители на специалните служби по повод казусите с Република Северна Македония Йотова отбеляза, че не може много да говори по въпроса, но конкретният повод за конкретната среща били писмата с много сериозни притеснения от страна на български граждани в западната ни съседка. Притесненията били свързани с предстоящото преброяване в Северна Македония.

По думите й буксуваме на едно и също място по темата и се връщаме в изходна позиция. Самият резултат на историческата комисия показа, че след всичките месеци от 2017 година насам ние не сме свършили нищо, коментира вицепрезидентът.

Според Йотова най-голямата грешка била, че не сме успели да убедим европейските партньори, защото си служихме само с исторически аргументи. Още по-важни са човешките права и свободи на българските граждани в Република Северна Македония, културното ни влияние там, влиянието на нашите дружества, посочи тя.

Община Габрово отменя честването на 3 март на Шипка

Община Габрово отменя честването на 3 март на Шипка

Президентът Радев заявява обаче, че ще бъде отново на Шипка

Ние загубихме сферите си на влияние по отношение на българския език, на електоратите в чужбина и не можем да гледаме на тази политика само на парче. "Голямата грешка на българското правителство беше, че веднага след като имаше национален консенсус - първо при президента, рамковата конвенция и декларацията на Народното събрание, външният министър не направи нищо в момента, в който Франция блокира приемането на Албания и Северна Македония, още тогава да придобие българските претенции", изтъкна Илияна Йотова.

Тя посочи, че има цял списък с грешки във времето, за които, ако българското правителство искало да направи диалог, много от тях щели да бъдат избегнати и предотвратени и днес нямало да се окажем в задънена улица.

Светът вече говори за българския модел за управление на кризата, горда Захариева

Светът вече говори за българския модел за управление на кризата, горда Захариева

Правителството намерило баланса между мерките за опазване на живота на хората и съхраняването на икономиката

Хаосът, който създадохме в последните няколко дни не е в полза на никому - нито на българските граждани, нито на възрастните хора. Така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори на въпрос на News.bg как оценява ваксинационния план на правителството и има ли хаос с ваксините в момента.

Нито една друга държава не допусна такъв хаос в цяла Европа, категорична бе тя и допълни, че ако сме били по-разумни, сме щели да си направим изводите от грешките на другите държави.

Йотова обясни, че вчерашният ден бил вторият пореден сериал, който показал провала в системата. "Взимат се решения, които са повече плод на емоции за това да рапортуваме, че не сме на последното място в Европа, но пак сме на последното място", отбеляза Йотова.

Според нея с разрушаването на предварителните графици се оказало, че най-уязвимите ще останат без ваксини, а всичко това се изсипало и върху главите на българските лекари. Какво пречило да се дадат още в самото начало указания на личните лекари и ваксини, запита Йотова.

Второто много важно нещо според Йотова е българските граждани да бъдат информирани за всички видове ваксини и да имат право на избор. България не направи никаква кампания, а след това се чудим защо е толкова резервирано отношението на българските граждани и защо буксува цялата система, посочи Йотова.

Третото много важно нещо според Йотова е, че напоследък чува нещо, което било доста опасно. По думите й има някаква тенденция определени членове на НОЩ да се изкушават с политически тези, което според Йотова било недопустимо.

Героите в бяло не обичат прожекторите

Героите в бяло не обичат прожекторите

Почит към загиналите медици в Руско-Турската война

Припомняме, и миналата година се създаде напрежение между здравните власти и президента именно заради честването на Националния празник и отбелязването му. Тогава властите предупредиха, че има сериозна опасност за здравето в очакване на настъпването на епидемията у нас. Бяха отменени и националните чествания. Въпреки това президентът Румен Радев отиде на върха и от там порица действията на управляващите.

Радев честити празника на всички, които не се поддават на манипулации за вируси и щамове
Обновена

Радев честити празника на всички, които не се поддават на манипулации за вируси и щамове

Управляващите да мислят за здравето на българите, призова президентът