Все още се надявам, че всички възможности не са изчерпани и ще има редовно правителство, от което имаме много голяма нужда. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Тя направи кратък коментар на политическата обстановка у нас по време документална изложба в сградата на Държавна агенция "Архиви".

По думите й емоциите трябва да останат на заден план и да се намери някаква пресечна точка и консенсус между политическите партии. Йотова посочи, че няколко партии вече са изразили желание да получат третия мандат.

Вицепрезидентът призова пози път да не се върви по пътя на сглобките и задкулисието, на тайните срещи по манастири и в тайни квартири, а честно пред българските избиратели партиите да кажат какво предлагат и с кого смятат да го осъществят. Според нея не трябва да бъдат крити и имената на експертите, които биха участвали в едно евентуално правителство.

Илияна Йотова коментира и изказване на президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова, че в Договора за приятелство и добросъседство не е записана промяна на Конституцията на страната. Тя посочи, че в последно време РСМ води непродуктивен диалог с България. Не искам да вярвам, че нашите съседи променят курса си по отношение на реално членство в Европейския съюз, добави вицепрезидента.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС номинира Росен Желязков за премиер. Кандидатурата му обаче не събра достатъчно подкрепа. "За" гласуваха само 98 народни представители, което обрече първия мандат на неуспех. Бойко Борисов заяви, че няма да подкрепи втория и третия мандат и че страната отива на нови избори. Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски посочи, че ще върне втория мандат неизпълнен. ИТН, БСП и Възраждане пък изявиха желание да получат третия мандат в опит да съставят правителство.

Президентът Румен Радев е скептичен за съставянето на редовен кабинет. Според него предсрочните избори са по-вероятен вариант.

Румен Радев: Политическата криза продължава

Румен Радев: Политическата криза продължава

Президентът иска адекватност и загърбване на личните и партийните интереси