Министрите от кабинета "Борисов-3" приеха Решение за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за промишлено сътрудничество F-16 блок 70. Рамковото споразумение ще бъде предложено за ратификация от парламента.

Информацията е на Министерския съвет след днешното редовно заседание на правителството.

С решението се създават необходимите условия за изпълнение на приетия от Народното събрание актуализиран Проект за инвестиционен разход (ПИР) "Придобиване на нов тип боен самолет" и заложеното изискване за осъществяване на индустриално сътрудничество във връзка с изпълнение на проекта.

По време на разговорите от Министерството на икономиката заявиха очаквания да бъде спазен балансът между двете страни на договора. Едната е придобиването на отбранителни способности, другата е да има реален принос за повишаване на конкурентоспособността на индустрията.

Очакванията са базовите способности да бъдат надградени, така че да се създадат възможности за регионално сътрудничество. 

АБВ иска незабавен мораториум върху сделката за Ф-16
Обновена

АБВ иска незабавен мораториум върху сделката за Ф-16

АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16. Общата цена за шест едноместни и два двуместни изтребители е 1,256 милиарда долара. В тази цена е включено и наземното оборудване, както и тренажори за обучение на летателния състав.

Самолетите трябва да платим сега, а те ще бъдат доставени до 2023 година. За да можем да ги платим, на 15 юли 2019 г. правителството актуализира Закона за държавния бюджет за 2019 г. заради закупуването на осем изтребители Ф-16 от САЩ.

Припомняме, бяха сключени четири отделни договора между България и САЩ за придобиването на осем бойни самолета, въоръжение и свързаните с него системи за експлоатация и поддръжка, които предстои да бъдат ратифицирани от Народното събрание.