Народният представител Георги Кадиев предлага платеният годишен отпуск от 20 дни да стане 25. Той е внесъл предложение за промяна на Кодекса на труда до парламентарната шефка Цецка Цачева.

В профила си във Фейсбук Кадиев изтъква, че Дания, Финландия, Швеция, Франция, Австрия, Люксембург вече са направили тази стъпка. В Руската федерация и Великобритания платените отпуски достигали дори 28 работни дни.

„Разбира се, тези допълнителни 5 дни не са безплатни. Това означава, че през останалите трябва да работим по-добре", подчертава депутатът.

Мотивите да направи предложението си са намаляване на стреса, превенция на заболявания, предизвикани и стрес и повишено качество на живот.

В мотивите на предложението до Цачева той изтъква, че по данни на синдикатите в страната повече от половината българи страдат от стрес на работното място. Когато той се натрупвал, ставал сред основните причинители на неработоспособност, отпадналост, чувство на незадоволеност от работата, включително на редица сериозни заболявания.

Георги Кадиев изтъква, че ефектите на стреса струват на икономиката ни милиони левове годишно. Според него те биха били компенсирани от по-доброто качество на живот с приемането на предложените от него промени.

Кадиев намира за несъстоятелно твърдението, че в България официалните празници са твърде много и компенсират за относително по-краткия период на платената отпуска.