След като взе решение да отпадне точката, даваща някакви шансове за оздравяване на КТБ, парламентарната група на ГЕРБ обърна поглед към друг проблем по темата.

„Как гарантираните вложителите ще получат парите си?", попита от парламентарната трибуна Менда Стоянова. Припомняме, в срок от 20 дни след обявяване на фалит на КТБ Фондът за гарантиране на влоговете трябва да изплати парите на вложители с депозити до 100 хил. евро.

От партията на Бойко Борисов настояват за законодателна промяна, с която да се даде възможност всеки един вложител с гарантирани пари да има свободен избор да посочи в коя банка желае да бъдат преведени парите му.

„Цялата тази процедура за изплащане на гарантираните влогове трябва да стане с минимално ангажиране на хората в този процес", убедена е Стоянова.

Опасенията й са, че дори по връщането на тези депозити да бъдат ангажирани 10 банки, ще са необходими още най-малко два месеца вложителите да си изтеглят пари от тях.

Менда Стоянова очерта в изказването си от парламентарната трибуна и виновниците за цялата криза в КТБ, като ги раздели в три линии.

Първата линия, по думите на депутатката, е управата на банката, която е вземала безотговорни решения.

Втората линия са тези държавни институции, които не са си свършили работата и са позволили на КТБ един месец преди специалния й надзор да купи банка „Виктория", като тук се визира основно БНБ. ДАНС също е виновна според партията на Бойко Борисов, тъй като не е проследила прането на пари и финансовите измами.

Третата линия е тази на одиторите. „Къде беше одиторът на КТБ?", попита от трибуната Менда Стоянова и обяви, че тази компания KPMG не е проверявала както документите на КТБ, така и верността на тези документи. Дали от нехайство, или защото така е трябвало, намекна Стоянова.

От ГЕРБ имат и идеята за промени в Наказателния кодекс по повод банковите измами.