Журналисти и политолози коментираха връщането на новите депутати от 45-тото народно събрание в старата сграда на парламента - информация, която стана ясна вчера, но на фона на големите спорове миналата година, когато депутатите се преместиха в сградата на бившия Партиен дом.

Първо журналистът Валерия Велева посочи пред Нова телевизия, че връщането в старата сграда за някой може да е със символно значение, но това е технически въпрос. Тя добави, че същностните проблеми не са сградата на парламента, а за тях не се говори сериозно.

Трима бивши депутати искат смяна на стария герб на сградата на бившия Партиен дом

Трима бивши депутати искат смяна на стария герб на сградата на бившия Партиен дом

Изпратили са предложение до Цвета Караянчева

Като "много хубав символ" определи връщането в сградата журналистът Петко Георгиев, което е и "завръщане към парламентаризма в България". Той пожела да не се връщат депутатите в старата сграда заради грубо ограничение на общността и медиите да имат контрол. Партийният дом си е построен за това, да не говорим за грозния символ НС да е в Партийния дом, коментира той и определи самото местене като грозна грешка.

Политологът Стойчо Стойчев смята, че това е "силно фрагментиран парламент от последните 30 г., със 77% реална фрагментация, задминала дори парламента от 2013 г., когато е била 72%. "На практика ще има коалиционни мнозинства или динамични мнозинства, тогава тежестта е именно в парламента, а премиерът и правителството стават технически изпълнители. Ще се наблюдава много по-динамична парламентарна дейност, отколкото последните години", смята Стойчев.

Новите депутати се връщат в старата сграда на Народното събрание?
Обновена

Новите депутати се връщат в старата сграда на Народното събрание?

Тържественото откриване на 45-тото Народно събрание ще бъде в бялата сграда

Петко Георгиев добави, че вече има хипотеза за изготвено мнозинство в парламента. Според него изборното законодателство трябва да се оправи още сега.

Велева посочи като проблем липсата на разговори между лидерите на парламентарните групи, Според нея между Мая Манолова, Да, България, Слави Трифонов няма синхронизация. "Самите те казват, че не си вдигат телефона, а единственият човек, с който се разговаря, е Тошко Йорданов. Не си говорят с ГЕРБ, с БСП...", обясни тя.

Политологът Стойчо Стойчев е песимист, че новите лидери ще си говорят и смята, че ще сме свидетели на декларации и нападки, а не на конструктивен диалог.

Всички чертаят линията на разделение, а не линии на съгласие, смята и Валерия Велева. Ако се влезе с конфронтацията от изборите, Народното събрание няма да просъществува дълго време, смята тя.