Приликите между Катуница, Гърмен, Орландовци и Асеновград са твърде много, за да изключим очевидния вариант, че става дума за политическа режисура. Това заяви в студиото на bTV зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Припомняме, на всички тези места имаше напрежение, започнало след конкретна агресия от циганите. В Катуница цигани от Столипиново бяха прегазили 19-годишния Ангел Петров докато разхожда кучето си. Малко по-късно 16-годишно момче припадна и почина от стрес. Конфликтът се разгоря в навечерието на президентските и местните избори през 2011 година.

В Гърмен през месец май 2015 година след като представители на държавата започнаха да събарят незаконни постройки в циганската махала, избухнаха протести. Агресията на ромите не пощади и местния храм - ограбиха черквата "Св. Георги Победоносец" и биха свещеника навръх Черешова задушница. 

В столичния квартал "Орландовци" през юни 2015 година след забележка за силна музика циганите в квартала отговорили с юмручни аргументи. При този масов бой имаше шестима леко ранени и двама арестувани. Представители на полицията и на жандармерията няколко вечери поред опазваха градуса на недоволството.

В Асеновград на 26 юни 2017 г. е възникнал конфликт между цигани и момичета, които тренират кану-каяк на язовир "40-те извора" край Асеновград. Инцидентът е прераснал в масово сбиване на различни места - край язовира, по-късно в центъра на Асеновград и край болницата. Пострадали са четирима.

Обвиняем за побоя в Асеновград развявал знаме на "Ислямска държава"

Обвиняем за побоя в Асеновград развявал знаме на "Ислямска държава"

Исках да видите лицата на тези, които пребиват деца, заяви Ангел Джамбазки

"Разделението на обществото, мизерията, създаването на котли на напрежение, които не са срещу мафията, а са между българските граждани, които тя граби - това е в интерес на твърде дълго управлявалата политическа мафия", подчерта Кънев.

Партиите имат интерес от запазването на гетата, убеден политолог

Партиите имат интерес от запазването на гетата, убеден политолог

Политиката навсякъде е бизнес

Реформаторът е склонен да се обзаложи кой конкретно стои зад напрежението: "И от двете страни са ченгета на ДАНС. И от двете страни в тези конфликти - хората, които ги палят, хората, които си правят селфита - всичко това са ченгета на българските служби и това е ужасно. Това означава проядена от мафията държава", заяви той.

Според него у нас службите са под влиянието както на вътрешни мафиотски интереси, така и на външни геополитически такива.

Политикът припомни, че по време на анкетната комисия питали, но от ДАНС така и не са отговорили дали е имало техни агенти, внедрени в КТБ. Според него е логично да е имало, но какво са свършили, за да не се стигне до фалит на банката, запита риторично Радан Кънев.