Средствата за строежа на автомагистрала "Хемус" за тази година бяха оставени умишлено волеви, защото се очаква решение на "инхаус" договорите. Това заяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов пред бТВ. Веднага щом казусът бъде решен, ще бъде "захранена". Той обясни, че държавата дължи над 140 млн.лв. на фирмите, които работят "инхаус" договори - те строят не само на "Хемус", а и между Ботевград и Видин и въпреки това те продължават да работят, поясни министърът. Той отбеляза, че последния месец има логичен спад в работата там.

"Работи се и върху вариант, върху който да се трансформират "инхаус" договорите в истински строителни договори, при които изпълнителните фирми, ще носят гаранцията за построеното", обясни Караджов. Според него "всичко е неприятно маскирано и няма как да се продължи по юридически неиздържан начин да се строи". Той възложил на външен изпълнител да каже, ако се прекратят договорите - какви са загубите на държавата.

Парите за АМ "Хемус" отишли за компенсациите за тока

Парите за АМ "Хемус" отишли за компенсациите за тока

Когато Гроздан Караджов станал регионален министър, нямало пари в сметката за магистралата

Има 5-6 участъка, в които не се строи, но са раздадени 1.3 млрд.лв. като аванси, обясни Караджов. Носи се и 15% неустойка, ако се прекратят договорите от страна на държавата - и това трябва да се каже от юристите, уточни той.

По думите му ще отнеме не по-малко от 2 г., ако се хване вариантът за прекратяване на договорите. За него е вариант да има акт на Народното събрание да се преоформят договорите доброволно - между "Автомагистрали" ЕАД и частните фирми, като строително-монтажни, където всички изпълнители да си носят гаранцията за изпълнението. Предложението министърът на регионалното развитие ще направи пред парламента, когато получи становището на юридическите консултанти. Гроздан Караджов е възложил вчера да се проследи с кой се свързват собствениците.

34 млн. лв. не са разплатени за извършени дейности по лот 2 и 3 на АМ "Хемус"

34 млн. лв. не са разплатени за извършени дейности по лот 2 и 3 на АМ "Хемус"

Участъкът от п. в. "Боаза" до п. в. "Дерманци" може да бъде готов до грая на годината