Парламентът следва да гласува предложението, което Министерски съвет ще внесе, за разширяване на проекта за превъоръжаване. Това коментира вицепремиерът Красимир Каракачанов след участието си в петъчния парламентарен контрол.

"Аз съм внесъл предложение преди две седмици, с което предлагам на Министерски съвет да вземе решение и да изпрати в парламента предложение за разширяване на проекта, тоест за включване към двата проекта за военно-въздушните сили и флота, да включим и проекта за сухопътни войски с бронираната машина. Това е едното, което съм предложил и второто, което съм предложил, е разсрочване за по-дълъг период на сумите, тъй като сумата за трите проекта възлиза над 3,520 млрд. лв", коментира Каракачанов.

Новите самолети имали 2 пъти по-дълъг живот

Новите самолети имали 2 пъти по-дълъг живот

И Каракачанов иска нови изтребители

Той уточни, че тъй като това е голяма сума, в предишното решение на НС от 2016 г. се предвижда проектите да бъдат изплатени за пет години. "Ние предвиждаме за единия от проектите минимум осем, тъй като е въпрос на разговори - говоря за самолетите, а за бронираните машини - 10 години. Това са неща, които трябва да реши парламентът, да ни гласува доверие, тоест да гласува тази рамка, чак тогава могат да започнат преговори", констатира той.

На въпрос има ли яснота, кога МС ще изпрати на НС тези предложения, Каракачанов уточни, че най-вероятно по този въпрос във вторник ще разговаря с правителството. "Доколкото виждам първо ще се произнесе парламентарната комисия, след което ще внесем проекта за гласуване в парламента. Чак тогава започват преговорите", констатира Каракачанов. Той обясни, че ако му дадат правомощие, през септември да започне да води разговорите.

Борисов иска само нови самолети

Борисов иска само нови самолети

Иска ЕС да стане колективен член на НАТО

"Мисля, че ние трябва да защитим максимум интереса на българския данъкоплатец и в преговорите да извоюваме максимално добри цени и условия за тези три проекта. Това няма как да се случи в рамките на седмица", каза още той.

Така за самолетите имаше три страни, за бронираната машина - поне 10 предваителни заявки, а за двата многофункционални патрулни кораби - осем фирми. "Там вече е задвижена процедурата, дотолкова доколкото има изпратени предложения за намерения. Ние сме изпратили преди месец писма, с които искаме потвърждение на тези намерения", уточни Каракачанов.