Не са обсъждани рокади в кабинета. За коалицията не е проблем исканият от БСП вот на недоверие за сектор "Сигурност".
Всеки един вот е сверяване на часовник. Ако дебатът отново се изроди в изродски изпълнения няма да има ефект. Ако е професионален и целенасочен, би бил полезен.
Това заяви пред bTV вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов по повод предстоящия вот на недоверие към кабинета Борисов-3 за сектор "Сигурност".

Запитан ще има ли оставка на вътрешния министър или друга оставка, тъй като има напрежение между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова, Каракачанов отговори, че напрежение има и в по-малката коалиция (на патриотите - б.р.). За него е нормално да има спорове.

Помолен да коментира думите на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки, че за военен министър се избира "сульо и пульо", Каракачанов отговори, че въпросното лице бърка хеликоптер със самолет.

Според министъра е несериозно питането дали ще подаде оставка. "Подобен тип изпълнява политическа поръчка. Той плюе по Валери Симеонов и по мене. Човекът, който казва, че нямаме нужда от армията, сега излиза и си прави на загрижен", каза Каракачанов.

Марешки иска оставката на Каракачанов заради изтребителите

Марешки иска оставката на Каракачанов заради изтребителите

Обяснява, че няма новина за потенциална въздушна атака срещу нас

Според него Марешки може би изпълнява политическа поръчка. Тя може да е от фирми, които Каракачанов не допуска да бъдат посредници при сделки на министерството.
"Възможно е и да е приятелски огън. До преди дни беше загрижен за пенсионерите, сега - за армията, за която гласува против да се дават пари", каза Каракачанов по адрес на аптечния бос.

"Човекът с една камара дела да говори за морал?! - Несериозно", категорично военният министър отрече да се вслуша в искането на Марешки за оттегляне от поста.

Повод за искания вот на недоверие е катастрофата с вертолет Ми-17 на 11 юни, при която загинаха двама капитани от авиобаза Крумово, а бордовият инженер е в болница без опасност за живота. Екипажът е тренирал спасителна мисия с хеликоптера, който е бил на около 30 м над земята.

"Между 2 и 3 сек. е било падането на хеликоптера. Той е бил ниско - на 30 м, когато е загубил стабилност. Още във вторник говорих с оцелелия, комуникативен е, спомня си някои неща. Разпит не е провеждан, това трябва да стане с лекарско разрешение", каза Каракачанов.

Според него две са основните версии - повреда в опашния винт или грешка.

Военният министър не скри, че голяма част от бойната ни техника се нуждае от ремонт. Има парадокс - техника, собственост на военното министерство не може да се ремонтира в завод на ведомството без обществена поръчка. Тази поръчка може да бъде обжалвана от всяка фирма може да обжалва. В края на 2017 г. украинска фирма спря изпълнението на договора за ремонт на МиГ-овете и загубихме парите, определени за тях, каза Каракачанов.

Друга поръчка за ремонт на стойност 3,7 млн. е забавена от фирма на девойка на 27-28 г. Отдавна готвим промени. Ще предложа промени в ЗОП - не е нормално фирма, произвеждаща банички или продаваща бикини да обжалва ремонт на военна техника, каза Каракачанов.
Практиката на обществените поръчки по принцип да има злоупотреби направи закона покрай сухото да гори и мокрото, призна военният министър.

Той не скри, че от 245 пилоти по щат много малко от тях летят. Техника има, но тя не е отремонтирана. Нещата са правени на парче. От 5 Ми-17 не лети нито един. От Ми-24 лети един, от Кугърите - 4 от БЕЛ - 3 летят и 3 не летят. За вертолетите БЕЛ - 1 млн. лева е цената на ремонта, каза Каракачанов.

"Имаме техника, тя стои в хангарите и оправданието няма пари за ремонт не го приемам за сериозно. Нормалната практика е 120 часа (нальот - б.р.). Двамата пилоти са налетели 17 и 19 часа", каза Каракачанов.

Сега се движи проекта за ремонт Су 25. С парите на МО може да си позволяваме малко бройки. За 5-те хеликоптера Ми-24 са необходими 24 млн. лева. Част от бойната техника се използва за спасяване при бедствие. Тези смешни 25 млн. лв. за петте Ми-17 си заслужават", категоричен е Каракачанов.

Искам техниката да лети и армията да е боеспособна. Всичко друго минава и заминава.

Той заяви, че ако се наложи спасителна акция сега, трябва да искаме вертолет от Македония.

Новото име на Македония насочвало за претенции към България

Новото име на Македония насочвало за претенции към България

АБВ не са съгласни две страни да решават проблем, засягащ няколко държави, но без тяхно участие

Относно споразумението между Македония и Гърция за името Северна Македония лидерът на ВМРО заяви: "по никакъв начин не ме притеснява името Северна Македония. Уважавам хората, които имаха българско самосъзнание. За България спор за името няма. Спорът е между Македония и Гърция".

Същевременно Каракачанов обясни, че когато премиерът Зоран Заев изброява народностите в Македония, случайно изпуска българите. Когато говореше за Илинденското въстание и казва кои са участниците, казва - турци, албанци. Да, те са участвали, но са участвали в палежа на селата.

При избухването на бунта се пее песента на Ботев. Знамето е било с трите цвята, като българското - бяло, зелено, червено. Никъде няма вентилатора или звездата на Вергина, коментира Каракачанов. Северна Македония няма как да претендира за Пиринска Македония, категоричен е воеводата.

Какъв е компромисът между двете държави (Гърция и Македония - б.р.) не е наша работа, каза Каракачанов. Има и друг вариант за име, спомена шеговито той, - тези, които отсъстват в изказванията на техния премиер, да присъстват в наименованието.

Същевременно той припомни, че България е била първата държава, признала Македония. "Пратихме им 150 танка", напомни военният министър.