Няма за какво да се извинявам. Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов коментира исканията на ромски организации да се извини за думите си във Войводино.

Каракачанов днес бе поздравен за празника "Василица" от ученици от Златарица. Те дойдоха в Министерство на отбраната.

Единственият начин за пълноценна интеграция на ромите е през образование и труд, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му тази инициатива е добра, защото дава пример на останалите в общността как могат да се интегрират - през образованието и труда и "те много добре знаят".

Крайно време е всички ромски организации да дадат отчет за това какво са свършили пред годините с милионите, "да не казвам милиардите", които са усвоили за интеграция, но без никакъв резултат. И случаят от вчера, който Каракачанов също коментира, показва преди всичко, че има проблем в обществото, категоричен бе министърът и допълни: "Тези проблеми не се решават с протести", заяви по повод демонстрацита на роми пред Министерски съвет с искане за оставката му.
Според Каракачанов обаче те не се решават и със силови методи. "Полицията си е свършила работата и във Войводино, и вчера - но какво от това?"

Близо 200 цигани искат оставката на Каракачанов под прозорците на МС

Близо 200 цигани искат оставката на Каракачанов под прозорците на МС

Засилено полицейско присъствие пред МС

Затова е важно след събарянето на незаконните къщи да е ясно какво се прави, обясни Каракачанов.

Вицепремиерът отбеляза, че вече е изготвил Стратегия за интеграция, която трябва само да се внесе в МС. Той обясни, че интеграцията става през събаряне на гетата, защото хората в тях трябва да живеят заедно с останалите граждани по останалите квартали. Разрушаването на гетата, както и образованието е в ръцете на общините, обаче обясни Каракачанов.

Те трябва да се трудят и да изкарват пари, за да си осигурят място за живеене. По думите му местната власт контролира незаконното строителство и изникването на подобни гета, както и образователната система в съответната община. Че интеграция може да се случи се потвърждава и от тези деца, които днес поздравиха с празника, обясни Красимир Каракачанов.

Припомняме, днес от ВМРО заявиха, че ще искат изслушване на Комисията за защита от дискриминация в Народното събрание във връзка с станалите известни снимки на Ангел Йорданов, председател на сдружението "Единство", който подаде жалба в КЗД за думите на Каракачанов, че "циганите са станали вече нагли". Така вицепремиерът коментира случая във Войводиново, когато координира мерки на местната власт срещу гетото в селото.

ВМРО: Кой обвинява Каракачанов в дескриминация?

ВМРО: Кой обвинява Каракачанов в дескриминация?

Председателят на сдружение "Единство" на снимка с турското знаме и портрет на Ататюрк

Въпреки че от организацията "Амалипе" призоваха ромски деца да не посетят днес Министерство на отбраната, това се случи малко преди протеста пред Министерски съвет.