Коалицията не е в риск. Това заяви министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод трусовете и повишения тон в Обединените патриоти.

И лидерът на ВМРО обаче беше критичен към думите на Валери Симеонов по отношение на руския патриарх - Не било редно да се отправят такива епитети към патриарха.

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Вицепремиерът да се извини

Пред коалицията не стоял въпроса дали Валери Симеонов трябва да я напусне. Смятам, че времето лекува всичко, оптимист е Каракачанов.
Позицията му е, че в нормален човешки диалог и без напрежение нещата щели да се изгладят. Той смята още, че е по-добре да има партньори с емоции, отколкото без.

Каракачанов потвърди, че Симеонов не съгласувал позицията си с коалиционните партньори, но и това било практика. Иначе лидерът на НФСБ се изказал непремерено, по мнението на Каракачанов.

Валери Симеонов няма да се извини

Валери Симеонов няма да се извини

Симеонов:Човек се извинява, когато има вина

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов нарече патриарх Кирил контрабандист и се възмути как е възможно руският патриарх "да раздава правосъдие пред българския президент". Заради коментара му в ефир напрежението в коалицията на Обединените патриоти се повиши и лидерът на "Атака" поиска от Валери Симеонов да се извини официално. Атакистът не приема нападките и в тях вижда богохулство.

От БСП също се включиха в защитата на руския патриарх.

От ГЕРБ настояха пък за разсекретяване на разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Пресслужбата на държавния глава отговори обаче, че стенограма не е водена, а и разговорите не са били засекретявани.

Припомняме, около посещението на руския патриарх Кирил за годишнината от Освобождението на България се разгоря дискусия най-вече около неговите думи малко преди излитането му от летище "София". Руският патриарх изказа недоволство, че България почита жертвите, които са дали в руско-турската война и народите на Полша, Румъния, Украйна, Черна Гора, Молдова наравно със загиналите руснаци.

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Кирил недоволства, че почитаме жертвите от всички народи в Руско-турската война...

"Дълбоко съм убеден, че целият негативен политически контекст ще отмине, а ценностите, свързани с нашата обща история, с освободителната борба, която руският народ с огромни жертви понесе, за да стане България свободна, това завинаги ще бъде запазено в паметта на нашите народи. Дай Боже, политиците да го разберат възможно най-бързо", посочи Кирил.