Руските служби се интересуват от изборите у нас и не само - изборите тук са във фокуса на руските служби. В това е убеден бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на Нова телевизия.

Според него е напълно ясно и видимо, че руските интереси в България са огромни, както са такива и в Република Северна Македония. По принцип в Източна Европа руските служби действат много активно. Керемедчиев даде като пример заключенията на словашките служби, които в последните седмици преди избори, провели се преди седмица, са забелязали огромно активиране на дезинформацията и хибридната война - над 1000 послания в социалните мрежи са засичани дневно.

По темата за заловените българи като руски шпиони във Великобритания, Керемедчиев заяви, че не е учуден от информацията, че това са обикновени българи, които дори не са особено политически активни. "Руските служби в Европа и във Великобритания използват основно граждани на Европейския съюз, тъй като те имат по-лесен достъп до различни страни. Керемедчиев обясни, че въпросните шпиони се използват за доставяне на информация и предаване на данни от общността, където живеят, като се търсят хора, които "минават под радара", не будят съмнение и всъщност са на най-ниските нива.

А едно от качествата, които търсят хората, които са по-високо във веригата в тази добре подготвена структура е наивността, която е много типична и е предпоставка да станеш проводник на информация. За България обаче е важно да проследи и види обаче каква е ролята на тези хора при организацията на изборите и гласуването на българите в чужбина, включително и да се направи ревизия на условията, при които се разкриват изборни секции и се провежда гласуването.

Обвинените в шпионаж в полза на Русия българи се явиха пред британския съд

Обвинените в шпионаж в полза на Русия българи се явиха пред британския съд

Те не са пледирали нищо

Керемедчиев коментира и скандала с руските шпиони в църквата в София. "Руската църква максимално участва в руската политика, така че не се съмнявам и новият пратеник да има такава задача", каза бившият зам.-министър на външните работи. Той припомни и че при изгонените 70 служители на руското посолство у нас, всъщност се е оказало, че най-ниските длъжности - готвачи, шофьори, техници например - са били на най-високостоящите в разузнаването.

Въпросът е защо българските служби не са реагирали толкова време - 2-3 години - след като е имало информация как действат и какво правят руските свещеници. Българските служби се бавят, но защо - това е основният въпрос, според Милен Керемедчиев.

Шпиони, TikTok, инфлуенсърки – как Путин прониква в Латинска Америка

Шпиони, TikTok, инфлуенсърки – как Путин прониква в Латинска Америка

Най-удивителното е, че цял сектор от латиноамериканската крайна десница, включително висши военни, подкрепя Владимир Путин. Към тях очевидно се добавят, както в Европа, симпатиите на латиноамериканската крайна левица