Изказването на президента Румен Радев по отношение на Крим не е рязко, а по-скоро витиевато и предназначено за вътрешна употреба. Това каза за News.bg бившият заместник министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Припомняме, че репликата на Радев по отношение на анексираната през 2014 година от Руската федерация територия Крим, изречена в рамките на дебата преди втория тур на изборите, предизвика силен резонанс, като се стигна и до привикване на българския посланик в Киев. Впоследствие в изявление Радев направи уточнението, с което потвърди официалната държавна позиция, че анексията е незаконен акт въпреки фактическо положение в момента.

По думите на Керемедчиев изказването на държавния глава е напълно умишлено и точно таргетирано към определен профил избиратели дни преди изборите. "Тезата на президента беше, че за момента Крим е руски, което е реалната ситуация."

"Украйна обаче реагира доста болезнено. От няколко години страната се чувства предадена както от САЩ, така и от страните от Западна Европа, политиката на президента Байдън се различава коренно от тази на Доналд Тръмп, който стоеше плътно зад Украйна. За да получи обща подкрепа срещу основния си враг, който е Китай, Байдън разреши завършването на Северен поток - 2, чието неслучване е от жизнено значение за Украйна", коментира анализаторът.

От своя страна острата реакция на САЩ на думите на Радев е показателна за политиката на Вашингтон спрямо България в бъдеще, още повече и с оглед на призива на двама американски конгресмени, отправен преди дни страната ни да разреши спора със Северна Македония до Нова година, посочи той. "Следващите 6 месеца председател на Европейския съвет ще е Франция, чиито основни приоритети ще са създаване на общи европейски въоръжени сили, сигурността, възможността за противодействие на ковид кризата, Планът за възстановяване и устойчивост, като Западните Балкани няма да са толкова във фокус. Именно затова САЩ решават да бъдат прожектора, който да освети този регион. А той е изключително важен за тях от гледна точка противопоставянето с Китай и Русия."

Въпреки относителното затопляне на отношенията между Брюксел и Москва в последните години Европа никога няма да изтъргува Крим срещу газ, категоричен е Керемедчиев. "Европа ще продължава да плаща за газ, а Путин ще използва зимата, за да извива ръце. Дойде ли зима, той вади основния си коз - газовите доставки", добави той.