Разговорите за общи действия не трябва да са сега, а след изборите. Целта на "Продължаваме промяната" е да се събере мнозинство от 121 депутати, а 121 депутати на почтеността няма да стане с политически конструкции, а с общи цели, декларирани още преди изборите - борба срещу корупцията и прозрачност. Това заяви Кирил Петков, основател на новата политическа формация "Продължаваме промяната" в студиото на Нова телевизия.

Според него трябва да се даде пълната възможност на избирателите да гласуват за когото си изберат. "Така ще избегнем конфликтите между ляво и дясно", заяви Кирил Петков и даде пример с десни избиратели, които никога не биха дали гласа си например за Мая Манолова.

Христо Иванов предлага предизборна коалиция на „Промяната продължава“

Христо Иванов предлага предизборна коалиция на „Промяната продължава“

Явяване с общи листи…

Ние (Продължаваме промяната, бел.ред.), явно ставаме новият център, обясни Петков.

Той смята, че "Продължаваме промяната" има потенциал да утрои резултата от 9%, който социолозите им дадоха още преди проектът да бъде обявен официално. "9% за мен е огромен процент, защото още когато нямате партия, листи, е голям този процент. Този процент, ако се направи хубава кампания и привлечем всички хора, които успеем, аз знам, че това ще е по три. Спокойно може да се стигне до 27-30%, ако всичко, което сме обещали, го изпълним", вярва бившият министър.

Иначе Кирил Петков много се зарадвал на изявленията на Мая Манолова и Христо Иванов за общи действия. Това му дава надежда, че в 47-то Народно събрание ще има мнозинство на почтените. Разговори ще има още другата седмица, но това няма да са разговори за коалиция, стана ясно от думите на Петков. 

Манолова: Ще има управляваща коалиция на промяната

Манолова: Ще има управляваща коалиция на промяната

„Продължаваме промяната“, Демократична България и „Изправи се.БГ“ да подпишат споразумение…

На въпрос дали би се обадил на Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ", след всички обвинения спрямо него и съратника му Асен Василев, Кирил Петков заяви, че би се обадил на Мика Зайкова, а добри впечатления има и от Ива Митева. Но Петков смята и че в партията на Слави Трифонов "трябва да преглътнат егото, да повярват, че сами не става". От "Продължаваме промяната" оставят отворена врата за разговор и към тях.

Кирил Петков коментира и отношенията си с ДПС. "Имах интересен разговор с депутат от партията. Каза ми: "Харесваме твоите политики и виждания, но не харесваме, че си срещу Делян Пеевски." Петков отказа да посочи конкретно име на депутат, с когото е говорил, но се усмихна при споменаването на Йордан Цонев. Петков заяви и че негова мечта е ДПС да си признаят и разграничат от модела "Пеевски".

Припомняме, че вчера вечерта ПП "Продължаваме промяната" обяви, че е постигнала договореност за явяване на предсрочните парламентарни избори с регистрацията на партиите "Волт" и "Средна европейска класа" като мандатоносители

Нинова: "Продължаваме промяната?...", та тя не е започнала

Нинова: "Продължаваме промяната?...", та тя не е започнала

Проектът на Петков и Василев й приличал на дежавюто на Слави Трифонов

Въпроси по конспекта:

  • Нужна ни е диверсификация на енергийните източници и България трябва да разполага с независимост.
  • Затварянето на въглищните централи е неизбежно, но ангажиментите ни към Зелена сделка трябва да се отложат възможно във времето.
  • Категорично против проекта "Белене", а за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да се направи преценка.
  • България трябва и е добре да влезе в Еврозоната, нужна е добра информационна кампания. Не трябва страната да влиза в Еврозоната с корумрирано управление, защото тогава едни пари просто ще изтекат.
  • Главният прокурор Иван Гешев е задължително да си ходи предсрочно.
  • Нужна е цялостна реформа в здравеопазването, проблемът не е само в това, че болниците са търговски дружества.

На въпрос за отношенията си с посланика на САЩ у нас - Херо Мустафа, Петков обясни, че я познава, имал е срещи с нея няколко пъти. От момента на обявяването на политическия проект не е говорил с нея. "Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки".

"Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Спестяванията ми са над един милион лева. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен", каза Петков в отговор на въпрос с какви средства разполага.

Леви, десни, Коалиция на почтените към 121 депутата на промяната в следващо НС вижда Кирил Петков

Леви, десни, Коалиция на почтените към 121 депутата на промяната в следващо НС вижда Кирил Петков

Той е категоричен, че искат да управляват и преговарят с 6-7 партии

Във връзка с казуса с канадското си гражданство той заяви, че има две дати - 21 април, когато е направил волеизявление за отказ от канадско гражданство и 20 август, когато е бил уведомен от Канада, че молбата му за отказ е била удовлетворена. "Важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога чужда държава ти издава бележка, а кога си подал молбата си", уточни той.

Петков отклони коментар за заплахите срещу шефа на НАП Румен Спецов с изричната уговорка, че не е в ресора му. По думите му обаче ДАНС били уведомени за това. Петков не посочи и откъде идва заплахата, но издаде, че това е фирма, която се е облагодетелствала от обществените поръчки.

Завършили в чужбина се представят като част от екипа на Петков и Василев

Завършили в чужбина се представят като част от екипа на Петков и Василев

Кирил Петков: Вярвайте ни, показахме, че имаме смелостта да действаме