Премиерът Кирил Петков ще посети столицата на Република Северна Македония - Скопие, този месец.

Визитата му ще бъде на 18 януари по повод 30-годишнината от признаването независимата македонска държава от България.

Министър-председателят ще бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовка и министъра на транспорта Николай Събев.

Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и РСМ и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси.

Кирил Петков: Не променяме позиции спрямо Р. Северна Македония

Кирил Петков: Не променяме позиции спрямо Р. Северна Македония

Ще покажем разликата между добри пожелания и реални резултати

"Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Република Северна Македония ще имаме от този процес", настоя Петков.

Припомняме, един от въпросите пред настоящото правителство е "размразяване" на диалога между България и Република Северна Македония, а съседката ни възлага надежди, че новото правителство ще вдигне ветото над преговорите й за членство в Европейския съюз. Едно от решенията, които правителството на Петков предлага, е създаване на нови работни групи. На премиера непрекъснато му се налага обаче да опровергава, че няма да променя фундаментално позицията на България.

В РСМ убедени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за членство в ЕС

В РСМ убедени: Кирил Петков ще вдигне блокадата на България за членство в ЕС

Бил постигнат напредък при изграждането на доверието между двете страни