Условия за апокалипсис в България няма и не се страхувайте. С такова обръщение към българските граждани завършва управлението си Кирил Петков в деня, в който коалиционното правителство предава управлението на страната на четвъртия служебен кабинет на Румен Радев начело с Гълъб Донев.

"Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето. Не им позволявайте! Тяхната цел е да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз. Да снижите очакванията си. Да изоставите стремежа си към по-добър живот."

Кирил Петков обяснява, че с политически тези искат българите да забравят 12 години кражби, пачки и кюлчета в чекмеджета. Също така се противопоставя на лъжите, че с магическа пръчка могат да се намалят цените на бензина, на газа и да спрат световната инфлация, "искат да Ви излъжат, че могат да спрат войната и нейните последици, а реално искат да се върнат и да продължат да Ви крадат".

Петков вижда и "нови месии, които обещават възраждане на база на омраза". Уверяват, че добрият път е да излезем от Европейския съюз, да излезем от НАТО, да върнем България на три морета. "Те за какви Ви мислят - за наивници! Подобни лъжливи тези се изговарят на килограм, а реално по действията ще ги познаете, когато гласуваха срещу правителството заедно с ДПС и ГЕРБ и бламираха антикорупционното законодателство."

За троянския кон в правителството Слави Трифонов, Петков заявява, че дори и не иска да говори, защото вярва, че той е вече част от историята.

"Не допускайте такива политици повече! Изисквайте повече! България може повече", заявява Петков и посочва, че за кратките 7 месеца е видяно как 2 милиарда могат да отидат за икономически мерки за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина.

"Видяхме как бизнеса може да работи спокойно, когато институциите не се използват за бухалка, а са там за да помагат на бизнеса. Нека всеки бизнесмен се сети как само преди една година се страхуваше за успеха си. Дали НАП или БАБХ ще дойдат за рекета. Всички трябва да кажем - никога пак няма да допуснем шепа хора да ограбват нашите средства, нашите бизнеси, нашите инициативи, нашите мечти."

Захарова към Кирил Петков: Не се месим в България

Захарова към Кирил Петков: Не се месим в България

Позиция на руското МВнР

Въпреки световната криза, с която съвпадна нашето седеммесечно управление, оставяме на служебния кабинет много стабилна основа, посочва още Петков и изброява енергийните мерки, които са въведени, за да имат гражданите спокойствие и предвидимост в следващите месеци.

  • Отпуснахме помощи за отопление през зимата.
  • Погрижихме се да не усетите ръста на цените на тока в Европа. Удължихме компенсациите и за бизнеса.
  • За седем месеца извадихме България от енергийната клопка на предишното управление. Част от заробването с тежка зависимост от руския газ е наливането на 3 милиарда лева в "Балкански поток" - тръбата, изградена с цената на десетки нарушения, от която не получаваме и една молекула газ.
  • Дадохме възможност на служебното правителство да подсигури по-евтин втечнен газ до пролетта. С пускането на газовата връзка с Гърция, която построихме само за 7 месеца, още от края на септември можете да усетите съществено намаляване на цените.
  • Наложи се да удължим мярката за намаляване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да свали цените по пазарен път - регулаторът КЗК - отказва да разследва за картелни споразумения.

Докато служебният кабинет подготвя организацията на честни избори, няма да се налага да гаси пожари в социалната система.

  • Защото за първи път извадихме пенсионерите над прага на бедността - с безпрецедентно увеличение на пенсиите.
  • Осигурихме данъчни облекчения и помощи за семействата, за децата, за възрастните хора. Тази есен стотици училища и детски градини най-накрая ще бъдат ремонтирани.
  • Увеличихме заплатите на медиците. За пациентите осигурихме много повече изследвания.
  • Увеличихме заплатите на учителите.
  • Отпуснахме допълнителни помощи за уязвимите групи.

На служебното правителство се оставя излишък в бюджета от 1,5 млрд. лв., подсигурени 13 милиарда от Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, обвързани с приемането на антикорупционно законодателство и мерки.

Петков обяви 7 приоритета на прощаване

Петков обяви 7 приоритета на прощаване

Това стана на последното заседание на Министерски съвет

Кирил Петков оставя и послание към новите министри - "да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт. Десет години тези пари обогатяваха двайсетина избрани, вместо да отидат за детски болници, подкрепа за семействата, за Вас. "Тази битка трябва да продължи", уверен е Петков.