Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че не е обжалвал решението на Окръжния съд за Панаира, защото становището на правния му екип е било, че няма смисъл. Това съобщи БНР.

Димитров посочи, че уважава решението на съда за Панаира и се съобразявам с него.

Той даде гаранции, че Панаирът няма да бъде застроен, защото новият устройствен план не го позволява. Кметът на Пловдив бе категоричен, че няма да бъде променено предназначението на Панаира.

Срокът за обжалване на съдебното решение изтече в понеделник, 24 април. По тази причина общински съветници от ДБ поискаха оставката на Здравко Димитров и неговия заместник Величко Родопски.

Припомняме, че през ноември 2022 г. бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Новината се надигна сериозно гражданско недоволство в самия град, което не беше потушено от предложението на Гергов да дари на общината площт в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не са нови, след като Георги Гергов се опита да ти приложи и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

ДБ - Варна настоява кметът Портних да върне акциите на Пловдивски панаир на държавата

ДБ - Варна настоява кметът Портних да върне акциите на Пловдивски панаир на държавата

Те виждат в това шанс да бъде спасен панаира от бизнесмена Георги Гергов