След 4 часа разгорещени дебати комисията по имунитетите бе съставена, като освен искането за свалянето на защитата на Кирил Петков, Бойко Борисов и Даниел Александров, тя бе натоварена и с разглеждането на искането на държавното обвинение по отношение на Димитър Аврамов, депутат от ДПС, който е обвинен за търговия с влияние.

"За" гласуваха 186 народни представители от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, "Възраждане" и ДПС, а 32-ма от БСП и "Има такъв народ" бяха против. В комисията влязоха Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ, Никола Минчев и Димитър Найденов от ПП/ДБ, Петър Петров и Николай Денчев от "Възраждане" и Хамид Хамид И Гюнер Ахмед от ДПС.

БСП и ИТН пък не предложиха свои представители. "БСП няма да участва в тази пералня, в тази коалиция на омертата. Искаме да бъде гласувано предложението ни тези имунитети да бъдат свалени веднага", заяви Борислав Гуцанов от социалистите. "Има такъв народ няма да предлага членове на тази комисия. Перете се, замивайте си гениталиите, ние в този позор няма да участваме", остър бе и Тошко Йорданов.

Не бе прието предложението на "Възраждане" комисията да работи не до 18 юли, а едва 5 дни - до 20 юни. "Категорично няма да участваме в ръководството на тази комисия, защото 1 месец е прекалено дълъг срок. Вече имаме обосновани съмнения, че се цели изпиране на г-н Борисов и г-н Петков", заяви Цончо Ганев.

Нерешим засега казус обаче възникна при избора на председател на комисията. След като по-рано Кирил Петков заяви, че ПП няма да предлага председател и призова ГЕРБ да направят същото, тъй като така се получавал конфликт на интереси, а "Възраждане" категорично отказаха предложението на ПП да се нагърбят с това, единствено ДПС направи предложение - Хамид Хамид.

Това обаче не бе прието, като за Хамид гласуваха едва 65 депутати от ГЕРБ и 31 от ДПС, а от ПП/ДБ се въздържаха.

"Гласувах за формирането на тази комисия и за избор на нейния председател, защото няма друга възможност тази комисия да заработи. Тези, които отказаха участие в комисията - БСП и ИТН, и тези, които не гласуваха за ръководството й, правят така, че исканите имунитети нито да могат да бъдат отнети, нито материалите, свързани с тези имунитети, да бъдат разгледани и обсъдени. Така че ако някой от вас продължи да говори за лицемерие, да обясни как ще заседава тази комисия без председател и как ще формира своите доклади", възмути се правното острие на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Петков сдава имунитета си преди решението на комисията в НС

Петков сдава имунитета си преди решението на комисията в НС

За да докаже, че комисията не се ползва като чадър

ДПС предложили Хамид Хамид след като се видяло, че няма други кандидати. "Няма да коментирам логиката ви", обърна се към ПП/ДБ Карадайъ.

Станислав Балабанов от ИТН пък направи предложение - ГЕРБ и ПП/ДБ дружно да отидат в стаята на ДПС и да седнат на една маса с Делян Пеевски, който да "даде благословия" кой да бъде председател.

В крайна сметка председателят на парламента Росен Желязков даде 15-минутна почивка, след която може да бъдат направени нови предложения. Опция е и самият Желязков да посочи за временен председател някой от членовете на комисията и да насрочи първото й заседание.

Тошко Йорданов посочи пътя на Борисов и Петков - към гей парада

Тошко Йорданов посочи пътя на Борисов и Петков - към гей парада

Върви процес по взаимно изпиране между Петков и Борисов