Със 153 гласа "за" - присъстващите в пленарна зала народни представители гласуваха отново да бъде създадена Временна комисия по ревизия на предишното управление - на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Преди това депутатите от ПГ на ГЕРБ напусна залата, възмутени от изключването на депутата и бивш вътрешен министър Младен Маринов от друга временно комисия, която ще разследва полицейското насилие по време на протестите 2020 г. Първоначално народните избраници от ГЕРБ отказаха да участват, но след това излъчиха трима свои представители в комисията.

За председател на комисията по ревизия бе избрана отново Мая Манолова. Заместник-председател ще бъде Борислав Сандов от "Демократична България".

ГЕРБ се изправиха срещу новите варвари и болшевизма

ГЕРБ се изправиха срещу новите варвари и болшевизма

600 000 български граждани и ГЕРБ били лишени от представителство

Манолова подчерта, че комисията ще бъде стрес тест за политическата воля на партиите и червена линия от коя страна са те - зад комисията или на страната на статуквото.

В обхвата на комисията влизат над 50 сектора, министерства, дружества, програми за финансиране, регулатори и други, в това число отпуснатите бонуси в държавната администрация. 

Временната комисия трябва да провери целесъобразността и законосъобразността на разпределянето на финансови средства от държавния бюджет с постановления или решения на Министерския съвет; дейността на държавните дружества "Автомагистрали" ЕАД, "Монтажи" ЕАД, "Държавна консолидационна компания" ЕАД, "Български ВиК Холдинг" ЕАД, ДП "Държавна петролна компания", БЕХ, НЕК и др.

Ще проверява е разходването на средства за саниране, а и дейността на Фонда на фондовете, финансирането на мерки за борба с епидемията от COVID-19 със средства от държавния бюджет, размерът на помощта и спазването на разумни срокове за подкрепа за засегнатите от COVID-19 микро-, малки и средни предприятия и др.

Комисията ще работи 6 месеца и ще ревизира посочените сектори и органи за 5 години назад.

Припомняме, и в краткопросъществувалото 45-то народно събрание имаше комисия по ревизия за управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов с председател Мая Манолова. Тогава от ГЕРБ също не приемаха радушно дейността на комисията.