Проведе се първото заседание на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства за данни за извършени престъпления относно дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения културно-исторически комплекс "Исторически парк", съобщава БТА.

На него депутатите изслушаха експерт и засегнати - по техни твърдения - лица.

Доводите в подкрепа на "Исторически парк" АД бяха колко е важен този проект. Първият проблем според доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН обаче е защо дружеството трябва да е създадено със стопанска цел и да формира печалба. По негови думи, откакто е създаден паркът, той генерира само загуби.

Сарийски обясни, че проблемът с парка е и оценката на неговата стойност - стойността на активите е около 13,5 млн. лв. и, ако се ликвидира дружеството, няма да могат да бъдат покрити всички задължения и да се гарантират вложителите.

Той посочи като проблем и това как са били привличани инвеститорите.

Временна комисия влиза в "Исторически парк" на Ивелин Михайлов

Временна комисия влиза в "Исторически парк" на Ивелин Михайлов

Тя ще се състои от 18 народни представители и ще работи за срок от 1 месец

Сарийски заяви, че при публично предлагане на ценни книжа трябва да има процес на лицензиране. Един от начините, по които са били предлагани акции, е от сайта на "Исторически парк".

От "Има такъв народ" попитаха дали има начин реално да се провери колко са посетителите в парка, защото един от стандартните методи за изпиране на пари са т.нар. виртуални посетители.

Председателстващият заседанието Цвета Рангелова от "Възраждане" попита за какво са били издавани записи на заповеди за над 10 000 лв. и били ли са по този начин заблуждавани хората, че стават акционери в дружеството.

Вероятно предоставените записи на заповеди имат правна стойност, въпросът е дали имат икономическа, посочи Сарийски.

Запитан дали се знаят акционерите от книгата на акционерите, той отвърна, че в нея са само тримата мажоритарни акционери.

О.з. полк. Стефан Калчев заяви, че е един от пострадалите финансово от Ивелин Михайлов. Той твърди, че след прекратяването на договора му за охрана с "Исторически парк" е бил заплашван нееднократно. Калчев дал на собственика на "Исторически парк" 190 000 лв. в брой за четири години, но получил не повече от 40 000 лв. дивидент. Той отбеляза, че не е чувал лично на територията на парка да се води агитация под никаква форма - политическа или религиозна.

Комисията за "Исторически парк" не притеснява Ивелин Михайлов

Комисията за "Исторически парк" не притеснява Ивелин Михайлов

Иронично я обяви за уникално явление, тъй като обединила различни партии

Симеон Иванов също е дал в брой по договор за заем 10 000 лв. срещу 1% лихва на месечна основа. Той обясни, че парите са дадени миналата година на Мирослав Стоянов. Днес сумата му е била върната в кеш, но в разписката не е вписано лицето, което я предава. Симеон Иванов посочи и че му е била сменена адресната регистрация в село Неофит Рилски за местните избори.

Адвокатът му Димитър Петков обясни, че се е свързал с клиента си, след като го е гледал в канал в Ютюб. Самият Мирослав Стоянов през 2015 г. му бил предложил да му бъде личен финансов консултант, но адвокатът отказал.

За следващото заседание депутатите решиха да бъде изискана информация от Националната агенция за приходите за проверки по сигнали срещу Михайлов, ако е имало такива. Ще бъде изискана и информация от Комисията за финансов надзор.

Предвижда се за изслушване да бъдат поканени изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, вътрешният министър и главният секретар на МВР.