Днес вече са тръгнали парите към фирма "Автомагистрали - Черно море". Става дума за фирми, работили по ремонта на отсечката на АМ "Тракия" - Чирпан - Стара Загора, получили договори за 200 млн. лв., осигурени са 59 млн. лв. Те се чувстват измамени, работили са, направили ремонта и сега разликата в парите я няма в бюджета, призна служебният министър на МРРБ Виолета Комитова в студиото на БНТ.

Има и фирми обаче, които са получавали аванси за "Хемус" - там са раздадени по 1 млрд. лв., за строежа на пътя Видин - Ботевград - 140 млн. лв. също са дадени предварително пари за бъдещо строителство.

Фирми, които не са получавали такива средства, изпитват финансови затруднения и имат задължения към банки, затова определиха сума, която е свръхтрудно да се намери и да се плати, каза Комитова. За бюджета на АПИ, Комитова повтори, че е бил изчерпан до 30 април - "заварихме нула лева и много започнати обекти, така че изпадаме в затруднение", поясни министърът.

Работници в пътния бранш без заплати се оказа, че няма

Работници в пътния бранш без заплати се оказа, че няма

Комитова разговаря с Лазар Лазаров, изпълнителен директор на камарата и бивш шеф на АПИ

Относно отсечката Чирпан - Стара Загора - Комитова обясни, че 200 млн. лв. трябва да се платят в един момент на 10 фирми. Ремонтът на отсечката е минал по параграф "текущ ремонт и поддръжка", няма акт 16 за въвеждане в експлоатация, няма и одобрен проект. Това е порочна практика, която води до това, че ако възникнат повреди, ще се дадат нови милиони, тъй като няма гаранция. Защото минава под думите "поддържане на пътя", уточни Виолета Комитова. Тази порочна практика, която се е наложила от години, с цел уж по бързо да се правят ремонтите, си има последствия. Комитова смята, че специално за отсечката Чирпан - Стара Загора е имало време да се подготви проект, но "изведнъж предизборно през април започваме да копаем".

Най-важното е, че всички ремонти на стойност 1.2 млрд. лв. годишно минават под прикритието на неосновни ремонти, когато те се повредят, няма фирма, която да носи гаранцията, категорична е Комитова. Ремонт на ремонтите на ремонтите идва от тази практика, поясни министърът.

Искаме в следващите правителства да се правят строежите на пътища с техническо решение за строеж, с акт 16 и оттам да има гаранция и всички фирми да си оправят щетите в гаранционния срок, обясни Комитова.

Зимата пътищата ще се чистят, но текущи ремонти - чак от април 2022 г.

Зимата пътищата ще се чистят, но текущи ремонти - чак от април 2022 г.

Комитова прехвърли топката към предишното управление на ГЕРБ

Че до 2024 г. е щяло да бъде завършена АМ "Хемус" - е дълбоко погрешна теза, анализира Комитова и обясни, че предишното правителство е подписало договор да се завършат първите километри, от Ябланица към Плевен, до 2024 г.

По договори на ГЕРБ от 2019-2024 г. ще се изпълнят първите 54 км от Ябланица към Плевен, което е нормален срок, по 1 км на месец, всяко друго твърдение, че може да се построи по-бързо "Хемус" е лъжа. Останалите отсечки, лотове 4,5,6 имат влезли в сила ПУП-ове от април тази година, провеждат се отчуждителни процедури, за да може да се открие фронт за строителство. 7, 8 и 9 лот тънат в неяснота, не се знае дори къде ще е трасето, обясни Виолета Комитова.

Тя призова строителни фирми да подадат информация къде има спрян строеж, заради което се и протестира. Това е предизборна лъжа, какъв ми е интересът да спирам строителство, категорична е министърът. Ние сме минус 1 милиард лв., от дадена работа на фирмите от ГЕРБ, възмути се още веднъж Комитова.

Протестната строителна техника се изтегля от центъра на София до петък

Протестната строителна техника се изтегля от центъра на София до петък

Отчитат напредък след срещата между Комитова и пътищарите

МРРБ ще даде пари само на фирми с истински договори, в момента се предвиждат пари за фирми за зимно почистване - осигурени 100 млн. лв. за това, те са достатъчни. Но имало отново изненада, оказа се, че не им е платено зимното почистване за миналата година, посочи министърът. В момента се преговаря с тях и се подготвят споразумения - да продължат да правят зимното почистване на България, съобщи Комитова. При условие, че не желаят да го извършват, е направена обществена поръчка и ще се търсят нови кандидати. Няма да се закъснее, категорична е тя.

Относно това какъв бюджет е нужен за догодина на АПИ - Виолета Комитова каза, че трябва да е между 1-2 млрд. лв. Възниква въпросът дали фирмите са съучастници или жертва, някои от шефовете им са бивши шефове на АПИ, не са протестирали миналата година пред НС, сега обаче казват, че трябва да им се осигурят парите, анализира министърът на МРРБ.

Тя коментира и ремонта на пътя Драгичево - ще струва няколко милиона, взети са пари от бюджета от МРРБ, не от бюджета на АПИ. Шефът на АПИ е казал срок 15 октомври за край на ремонта, но се очаква леко забавяне.

Настояваме да се усъвършенства моделът на тол системата и претоварените камиони да си плащат таксите, дори трябва да има тежки глоби за претоварени камиони - заради пътната настилка и пътната безопасност, съобщи Виолета Комитова.

Ако моята оставка реши проблема с 1 милиард и ще изляза в заслужена почивка, заключи тя.