"Проблемите в пътния бранш са не само заради липсата на пари за ремонти, а проблемът е в липсата на диалог в тази ситуация", каза пред БНР инж. Лазар Лазаров, изпълнителен директор на браншова камара "Пътища".

В момента се провежда четвърти национален протест на пътищарите пред Министерски съвет. Той е организиран от Българска браншова камара "Пътища" с искането за оставката на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова. Пътните строители настояват за среща с министър-председателя, за да уредят финансовите си отношения с държавата.

Комитова не разбрала за какво се протестира, очаква собствениците на пътностроителни фирми

Комитова не разбрала за какво се протестира, очаква собствениците на пътностроителни фирми

Строители без заплати няма

"Липсва ясна визия за развитието на пътния сектор, както и на добра организация в сектора, които са също част от нашите искания и очакваме диалог със настоящето ръководство на МРРБ", допълни Лазаров.

Той посочи, че заради ремонта на Прохода на Републиката "е логично администрацията да направи организация веднага със съседните ни пунктове, но това не е направено".

Увеличава се опашката от тирове на "Дунав мост 2"

Увеличава се опашката от тирове на "Дунав мост 2"

Колоната вече е 20 км

"Затова и в момента цари пълен хаос. Тази липса на организация е и по отношение на зимното поддържане на пътищата за тази година. Българските фирми за зимно почистване не са получили възлагане на работа за тази година. Така че, те няма да имат право да излязат на пътя, дори да извършват превантивни действия като опесъчаване... Няма такова задание", уточни той.

По думите му не е вярно, че има обществени поръчки за зимното поддържане, както твърди Виолета Комитова.

Пътищарите: Падна първият сняг, а Комитова още не е подала оставка

Пътищарите: Падна първият сняг, а Комитова още не е подала оставка

Многократно се предупреждавали за ситуацията...

"Нейната оставка може да не реши проблема, но поне няма да го задълбочи. Пет месеца тя нищо не направи. Но тепърва проблемите ще се задълбочат, заради непочистените пътища пред зимния сезон", допълни Лазар Лазаров.