Постигнат е напредък при подновяването на преговорите между пътния бранш и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Самата среща, проведена във вторник в сградата на ведомството, бе донякъде изненадваща, тъй като в последните дни от МРРБ бяха категорични, че ще говорят само и единствено със собствениците на фирмите. От своя страна протестиращите пък отказаха по-нататъшни разговори с Комитова, като настояваха за среща само и единствено с премиера Стефан Янев. В крайна сметка среща се проведе макар и не със собственици на компании, а с представителите на браншова камара "Пътища".

"За нас е удовлетворително, че след тази среща диалогът между брашна и държавата е възстановен. Днес сложихме на масата още едно компромисно решение. Видимо позициите между бранша и администрацията се сближават", изрази удовлетворение след срещата председателят на браншовата камара на пътищарите Стефан Чайков.

Работници в пътния бранш без заплати се оказа, че няма

Работници в пътния бранш без заплати се оказа, че няма

Комитова разговаря с Лазар Лазаров, изпълнителен директор на камарата и бивш шеф на АПИ

"Договаряме условията, по които ще продължим да работим. Както винаги съм казвала - държим да продължим да работим с тези наши фирми, специализирали се в пътното строителство и имащи много опит. Натъкнахме се на едни нечитави документи, които трябва да преработим, за да имаме напредък", каза от своя страна министър Комитова.

Конкретика засега не бе дадена нито от Комитова, нито от представителите на брашна. Стана известно само едно нещо в конкретика - ще започнат да бъдат фактурирани задълженията на държавата към фирмите за зимното почистване през миналата година.

До петък държавата и фирмите ще преговарят за окончателно решение на казуса. Пътищарите пък уверяват - ще преустановят поне до тогава протестите с надеждата за постигане на реален напредък.

Пътищарите: Падна първият сняг, а Комитова още не е подала оставка

Пътищарите: Падна първият сняг, а Комитова още не е подала оставка

Многократно се предупреждавали за ситуацията...

Шефът на АПИ изрази увереност, че зимно почистване ще има, но въпросите на журналистите бяха прекъснато от говорителя на правителството Антон Кутев.

Припомняме, така и не стана ясно точно за какво протестират от ББК "Пътища". От една страна не бяха обявени договори и завършени проекти, за които не е платено точно, какъвто бе казусът на "Автомагистрали - Черно море", излезли самостоятелно на протест и разговори с МРРБ, от друга страна МРРБ няколко пъти обяви, че протестиращите фирми всъщност са взели аванси, без да е изпълнена дейност, като сумата надхвърля претендираните към момента.

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

МРРБ: Пътищата нямат партиен цвят, но протестът е политически

МРРБ: Пътищата нямат партиен цвят, но протестът е политически

Недоволството да е пред централата на ГЕРБ