Няма, с много малки изключения, работници в протестиращите пътностроителни фирми, които не са получавали заплатите си. Това се разбра в началото на срещата между регионалния министър Виолета Комитова и представители на работодателската организация на пътищарите - Браншова камара "Пътища". Самата среща донякъде е изненада, тъй като от МРРБ бяха категорични, че ще говорят само и единствено със собствениците на фирмите. От своя страна протестиращите пък отказаха по-нататъшни разговори с Комитова, като искаха диалог само и единствено с премиера Стефан Янев.

Доколкото разбирам няма работници без заплати - попита глава на регионалното ведомство. "За какво точно е протестът, тъй като разбрахме, че не е заради заплати?"

МРРБ: Пътищата нямат партиен цвят, но протестът е политически

МРРБ: Пътищата нямат партиен цвят, но протестът е политически

Недоволството да е пред централата на ГЕРБ

"Камара "Пътища" не е синдикална организация, а официално признатата работодателска организация и като такива протестираме, за да може държавата да изпълни ангажиментите си към фирмите. Никой от нас не е твърдял, че това е синдикален протест, за да питате получавали ли са заплати работниците", отговори на Комитова председателят на камарата Стефан Чайков.

Следва да се отбележи, че в протестите днес, в понеделник и в петък миналата седмица работници масово казваха пред медиите, че не са получавали заплати от месеци. Именно на тези медийни материали се позова и регионалният министър.

Втори ден строителна техника се разположи в центъра на София

Втори ден строителна техника се разположи в центъра на София

Пети протест на ББК "Пътища", подкрепени от камарата на строителите

Да стигнем до извода валидни или не са валидни договорите. Защото хипотезата да подписваме споразумение към договор, който е невалиден, е правен абсурд.

Според представителите на камарата действително хората са получавали трудовите си възнаграждения, но с цената на това работодателите им да потъват в дългове към банки. А целта на протеста била единствено това държавата да изплати натрупаните задължения от около 1 милиард към бранша.

"Когато подписвахме договорите, те преминаха проверка и бяха кристално чисти и законни. Та те или са напълно незаконни и са били към тази дата, или са законни. Няма друг вариант", добави Лазар Лазаров, изпълнителен директор на камарата и бивш шеф на АПИ.

"Има и малки фирми, които дори не могат да платят ДДС по фактурите към държавата, като НАП автоматично ги слага в графата неизрядни платци. Това значи, че те вече не могат да се явят на нито един търг, тъй като имат задължения към държавата", каза още той.

Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

Комитова пита защо фирми поемат поръчки на хвърчащи листа

"Хемус" не спира - там, където може да се строи, е платено

От правна гледна точка държавата е в правото си, категоричен бе заместник-министърът на правосъдието Иван Дерменждиев, който също присъстваше на срещата. А аргументът - в закона е записано, че изплащането по договори става в рамките на бюджета на АПИ за текущата година. А същият, както нееднократно бе подчертано, е изчерпан още през месец април, като подписаните договори са на стойност в пъти над него.

Срещата в МРРБ продължи след това при закрити врата за медиите. След това бе обявено, че до петък протестите се прекратяват, а през това време се очаква работата на работната група, която е създадена.