За втори пореден ден от Браншовата камара "Пътища" паркираха в знак на протест камиони, самосвали и други строителни средства в центъра на София. Под дъжда протестиращите са малко в сравнение с вчерашния ден - около 500 души, полиция пази протеста. Булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" се блокирани.

Прави впечатление, че по-голяма част от строителните средства са чисто новички, като не личи да са използвани при много ремонти.

Вчера бе обявен четвърти национален протест на пътните строители, след като миналата седмица в петък не се състоя среща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството. От ББК "Пътища" искат оставката на служебния регионален министър Виолета Комитова, имат и подкрепата на Българска строителна камара (БСК). Виолета Комитова е категорична, че ще се срещне само със собствениците на фирмите, тъй като спорът е предимно юридически, а не финансов, тъй като реално неизплатени заплати няма. Според МРРБ протестът е политически.

Комитова отказва политически разговори: Кои протестират точно?

Комитова отказва политически разговори: Кои протестират точно?

Собствениците на фирми отново с покана за понеделник

Причина са неизплатените, според строителите, средства за пътните ремонти, които са направени, както и липсата на възлагания в момента на такива. Ръководството на МРРБ настоява, че на протестиращите фирми са възложени допълнителни дейности със заобикаляне на закона, а отделно са им преведени над милиард лева авансово и то в голямата си част за дейности, които не могат да се извършват в момента, тъй като няма разрешително за това. Освен това авансите са дадени над бюджета, с който АПИ е разполагала.

Отделно стои въпросът за зимното почистване на пътищата, което предстои. Пътищарите обвиняват МРРБ и АПИ, че няма възлагане на дейности все още. При актуализацията на бюджета от 46-то Народно събрание бяха отделени 100 000 лв. за почистването на пътищата тази зима.

Камиони и самосвали стовариха протеста на пътищарите на жълтите павета

Камиони и самосвали стовариха протеста на пътищарите на жълтите павета

Четвърти национален протест на ББК Пътища