Концепцията на сегашните управляващи за промени във въоръжените сили и отразяване на заплахи не е добра. Това коментира пред БНР Николай Радулов.

Според бившия секретар на МВР в кабинета "Костов" политиците ни не възприемат сериозно Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

"Очевидно е, че близо една година след миналогодишния съвет по национална сигурност, който засягаше същите проблеми за модернизация на армията и няма никакви промени, е необходимо да се проведе отново такъв. Тук е мястото, където да се споделят идеи, където да се проведе мозъчен щурм на възможностите на заплахите, на това как можем да реагираме", заяви очакванията си той.

Радулов призна, че за повечето политици в България това (КСНС - б.р.) е нещо казионно, нещо, което трябва да се направи, но което трябва да се отметне. Те не считат, че консултативният съвет при президента наистина решава нещо и наистина може да помогне нещо за подобряване на реакциите при кризи, заяви той.

"Ако сте забелязали, концепцията говори за това, че ще се опитаме да отделим 2% от БВП до 2025 година за превъоръжаване и за сигурност. Всъщност Столтенберг беше ясен, че очаква от членките на НАТО да отделят този процент до 2024 година, така че още в официалните документи това, което се излъчва от управляващите, е, че няма да се съобразим с това, което искат международните организации", заяви Радулов.

Тътенът от тревожната обстановка в Близкия изток отеква и у нас, каза експертът по национална сигурност.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

Парламентарно представените политически формации са категорични за едно - пряка заплаха от ракетната атака в Сирия за страната ни няма.

Според зам.-председателя на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ Владимир Тошев последствията от разрастване на напрежението там могат да ни застигнат и трябва да сме готови.

"Все пак англичаните, американците и французите нанесоха удар с доста ограничени цели. Фактически воюващите войски, които са в Сирия, бяха предупредени, така че не считам, че ще има ескалация по тази тема".

Тошев направи уговорката, че опасността съвсем не ни е отминала. Заради близостта ни до конфликтния Близък изток, Северна Африка и неспокойния регион на Черно море.

Димитрис Аврамопулос: Докато Сирия гори, Европа ще e под бежански натиск

Димитрис Аврамопулос: Докато Сирия гори, Европа ще e под бежански натиск

В Гърция ежедневно арестуват трафиканти, които прекарват нелегални и през Турция

"Обстановката като цяло за България не е спокойна. Ще търпим може би последици и то основно в икономическо отношение като регион, който е рисков".

Подобно мнение споделят и коалиционните партньори от Обединени партньори. Според депутата Милен Михов: "Идеята, че България може да бъде засегната във военен аспект от случилото се в последните дни, не е реалистична. Но изострянето на отношенията между Русия и Запада е заплаха за българските национални интереси".

За България заплаха от военен удар няма, убеден е и депутатът от ДПС и бивш началник на отбраната ген. Симеон Симеонов. Но това не значи, че опасност няма, ясен беше той. "По отношение на другите опасности като тероризъм - този проблем си стои на дневен ред".

Русия отвърна на Тръмп : Умните ракети заличават следите от провокацията в Сирия?

Русия отвърна на Тръмп : Умните ракети заличават следите от провокацията в Сирия?

Умните ракети трябвало да летят към терористите, а не към законното правителство

Атанас Зафиров - народен избраник от БСП не смята, че опасността е виртуална. "Няма как да не се притесняваме, когато е ясно, че ракети падат на по-малко от 2 хиляди километра от нашата столица. България на практика е гранична страна и това трябва ясно да се каже и да се разбере от всички", допълни Зафиров.