Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов е озадачен от това, че Конституционният съд вече 4 месеца не се е произнесъл, а и дори не е започнал да разглежда жалбата, внесена от партията, след като мнозинството в парламента отказа да одобри референдума им за запазване на лева до 2043 г., макар и да бяха събрани значително над необходимите по закон 400 хиляди подписа.

"В законодателството не е предвиден срок, в който КС да се произнесе, но има т.нар. обичайни срокове, които са три месеца. Тук изтекоха четири месеца, вече отиваме към петия. Дори няма предварително обсъждане. Има внесени становища за и против нашата теза, но КС не е провел дори предварително обсъждане на тези становища", представи негодуванието си Костадинов.

"Възраждане" внасят днес жалбата си до Конституционния съд за референдума

"Възраждане" внасят днес жалбата си до Конституционния съд за референдума

Сигналът в КС е подписан от 49 народни представители, в това число и от ИТН

И съзря политически контекст във връзка с плана на правителството за ускорено приемане на еврото от 2025 г. Обяснимо обаче било донякъде забавяне поради това, че доскоро бяхме в кампания за местен вот, но изборите вече минали.

Партийният лидер попита дали Конституционният съд нарочно ли бави решението си. Даде и примери за бързи произнасяния на магистратите - например по казуса с гражданството на Кирил Петков.

Все пак Костадинов посочи - вярвал в КС и че съдиите няма да се поддадат на политически натиск и "натиск на посолства".

Предстои "Възраждане" да внесат официално запиване до съда по казуса.

КС образува дело за референдума за лева

КС образува дело за референдума за лева

По жалбата на "Възраждане"