Кой е следващият? Този въпрос постави фондацията "Америка за България" в своя позиция, разпространена до медиите по повод "черните списъци" с учители, обявили се срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

От там посочват, че 35 години след падането на Берлинската стена сме свидетели на очернянето, обругаването и преследването на хора с определена професия заради изразяването на позиция. Фондация "Америка за България" изтъква, че свободата, демокрацията и върховенството на правото са общочовешки ценности.

Според фондацията атаките срещу учителите, които изразяват мнението си или участват в проекти, финансирани от "Америка за България", напомнят за тоталитарното минало. В позицията си НПО-то отбелязва, че застава в подкрепа на учителите и всеки следващ, който може да стане мишена на това разрушително говорене.

Снимка 679879

Източник: Фондация "Америка за България"

Фондация "Америка за България" изразява притеснение, че на подобни атаки може да бъде изложени лекари, спортисти, предприемачи, журналисти и др.

Фондация "Америка за България" е независима, неправителствена и неполитическа американска фондация. Фондация "Америка за България" не финансира и не подкрепя политици, политически партии, политическа дейност или протести. Фондация "Америка за България" отказва да бъде въвличана в предизборни кампании.

Фондация "Америка за България" подкрепя инициативи на българи с различни професии в цялата страна, които влагат сърце и усилия, за да може спокойно да живеят, работят, създават семейство и отглеждат децата си в България. Фондация "Америка за България" е напълно прозрачна относно организациите и проектите, които финансира.

Прокуратурата разглежда списъците на Възраждане и гражданските подписки

Прокуратурата разглежда списъците на Възраждане и гражданските подписки

Целта е да се установи има ли данни за извършено престъпление

Припомняме, че по-рано този месец депутатите забраниха пропагандата, популяризирането или подстрекаването по какъвто и да е начин в системата на образованието на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.

Над 7000 граждани и 76 неправителствени организации поискаха президентът да наложи вето на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование. Държавният глава обаче отказа да наложи вето на промените.

Местната организация на Възраждане във Варна публикува списък с учители, които подкрепят лгбт пропагандата в училищата. МОН излезе с официална позиция по казуса, в която подчерта, че няма да допусне репресия към учители, ученици и родители. ПП пък обявиха, че следващата седмица ще внесат поправка в Закона за предучилищното и училищното образование.

Възраждане заявяват, че ще охраняват училището докрай

Възраждане заявяват, че ще охраняват училището докрай

Според преброяването им 887 са вече учителите