България, която е един от най-новите и най-бедни членове на ЕС, е изправена пред големи предизвикателства, тъй като започва първото си шестмесечно председателство на Съвета на ЕС, коментира Раян Хийт от "Политико".

Изданието обяснява, че мотото на българското председателство е "Обединени ние сме силни", но ще трябва да се справи с разговорите за Брекзит и следващия дългосрочен бюджет на ЕС, докато се бори и с проблеми на местна почва, където мерките срещу корупцията са подложени на критики от всички страни. Доверието в политиците е ниско и за пръв път в посткомунистическата история на страната популистка партия ("Обединени патриоти") е в правителството.

Българското правителство заявява, че четирите му приоритета за председателството, са фокус върху бъдещето на Европа; подобряване на отношенията със Западните Балкани ("Искаме да бъдем балканско председателство, защото така добре познаваме района", заявява министърът по европейските въпроси Лиляна Павлова); цифровия единен пазар; сигурността и стабилността, вариращи от политиките за бежанците до координацията на отбраната.

България поема председателството на Съвета на ЕС

България поема председателството на Съвета на ЕС

Предвидени са 299 събития за шестте месеца на европредседателството ни...

"Ето и кого да гледате" по време на българското председателство, обяснява "Политико": Бойко Борисов, премиер

Снимка 325740

Източник: БГНЕС

Борисов може да се похвали с най-интересната автобиография на срещата на върха на ЕС. Бивш бодигард и карате майстор, два пъти Борисов е бил министър-председател и е "Брекзит гълъбът" сред редиците на европейските лидери, който обяви, че Европа не може да си позволи тежкия Брекзит.

В първия си мандат като премиер Борисов обяви, че се надява, България да се присъедини към Шенгенската зона през 2011 г., но това все още не е станало. Борисов обикновено провежда разговори на английски чрез преводач и често може да го видите да играе със смартфона си на срещи.

Мария Габриел, европейски комисар

Снимка 332728

Източник: БГНЕС

Никой българин в Брюксел не е постигнал повече през 2017 г., колкото Габриел. Избрана привидно отникъде (тя бе евродепутатка, но нис), за да замести Кристалина Георгиева, която напусна Европейската комисия заради Световната банка. 

Гейбриъл не само спечели ролята на комисар, но и статутът ѝ като любимка на Европейската народна партия я защити от етично и политическо внимание (въпреки че някои прегледи на представянето ѝ по време на работа не са добри).

Този късмет почти сигурно ще приключи през 2018 г. Габриел ще бъде принуден да докаже политическата си воля и да поеме неписаната роля на българското представително и чисто лице в Брюксел и да защити марката на ЕНП.

Като бивш вицепрезидент на партията в Европейския парламент и съпруга на Франсоа Гейбриъл, висшестоящ в ЕНП, Гейбриъл е в добра позиция "да държи под капака" проблемите, възникващи в София.

Ева Майдел, член на Европейския парламент

Снимка 332731

Източник: БГНЕС

Избрана за член на Европейския парламент преди да навърши 30 години, Майдел (преди Ева Паунова) е лицето за интеграцията на България в ЕС и се смята за изгряваща звезда и най-сигурната карта на България в Брюксел.

Уважавана е в кръговете на ЕС, а и наскоро е избрана за президент на European Movement International (федералистко-лобистка асоциация). Тя би трябвало да представлява нова вълна от космополитни българи, освободени от комунистическото минало на страната.

Димитър Цанчев, постоянен представител в ЕС

Снимка 332736

Източник: БГНЕС

Бивш детски актьор (баща му Цанчо Цанчев е бил филмов режисьор) и журналист, Цанчев е от едно от най-проспериращите семейства в България. Той е бивш началник на отдела на НАТО в МВнР на България и е работил в Световната организация за интелектуална собственост, която играе роля в спорни дебати за авторското право.

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Снимка 294753

Източник: БГНЕС

Павлова е и министър, отговарящ за координирането на българското председателство, и носи ентусиазирано послание, свързано с ЕС, където и да отиде. Тя коментира пред "Политико" в края на 2017 г., че нейните думи са единство и компромис.

"Ние наистина се стремим към компромис, когато е необходимо. Искаме общи решения, независимо дали граничен контрол или отбранителен съюз и прилагането на PESCO (новата сделка на ЕС за сътрудничество в областта на отбраната)", обяснява тогава Павлова.

Мина Андреева, зам.-говорител на Европейската комисия

Снимка 332737

Източник: GettyImages

Андреева е с двойно гражднаство, българско и германско. Тя е заместник-говорител на Жан-Клод Юнкер и "верен помощник на могъщия началник на щаба на Юнкер", Мартин Селмайер. 

Андреева би трябвало да служи като мост между еврократите, национални официални лица и национални медии, като помага да се гарантира, че страната няма да бъде твърде затруднена от задачите на председателството.

Валери Симеонов, заместник министър-председател

Снимка 321441

Източник: БГНЕС

Симеонов е спорна фигура и член на коалицията "Обединени патриоти", които получиха третото място в предсрочните парламентарни избори през март миналата година и хвали правителството на Борисов.

През октомври 2017 г. Симеонов е признат за виновен за подбуждане на омраза към ромската общност, като ги нарича "арогантни, свирепи антропоиди" и ромските жени имат "инстинктите на улични кучки"Ако някой може да изложи българското правителство по време на неговото председателство, то това е Симеонов.

Румен Радев, президент

Снимка 325308

Източник: БГНЕС

Бивш командир на ВВС и военен пилот, Радев е подкрепен от опозиционната Българска социалистическа партия (БСП) и е де факто кандидат за Русия на президентските избори през 2016 г. България има дълга история на популяризиране на руските интереси, а изборът на Радев изглеждат като знак за завръщане към тази традиция след прозападното председателство на Росен Плевнелиев.

Но откакто е избран, Радев показва изненадваща степен на независимост и през първата седмица на януари наложи вето върху проектозакон за борба с корупцията, за който смята, че не изпълнява заложените му цели.

Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти

Снимка 273704

Източник: архив ЕПА

Политическите партии имат избор по време на председателство на ЕС: да се съберат в защита на националната гордост и интереси или да се разкъсват помежду си, като използват платформата на ЕС за вътрешно-политически дивиденти.

С отсъствието на централно-левите в правителството на България и с тяхното отсъствие в голяма част от Европа, степента на щедрост на Станишев към неговите политически съперници ще помогне да се определи как се определят българското председателство, бъдещите перспективи за еврозоната и Шенгенската зона на страната, като наближи времето за предаване на щафетата на Австрия.

43% от българите вярват в успешно европредседателство

43% от българите вярват в успешно европредседателство

Привържениците на ГЕРБ - оптимисти, избирателите на БСП - по-скептични