Даниел Митов най-вероятно ще бъде издигнат за премиер от ГЕРБ. Това са потвърдили високопоставени източници от партията за "24 часа".

Припомняме, по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той няма да се кандидатира за премиер. Това нямало да бъде и настоящият вицепремиер Томислав Дончев, чието име също беше спрягано като възможно за заемането на поста. Това предположение не е случайно, тъй като Дончев е заедно с Борисов още от самото начало на създаването на партията и се счита за втората дясна ръка на премиера след първата - Цветан Цветанов.

Друга възможност беше настоящият социален министър Деница Сачева, която сама потвърди, че е станала член на ГЕРБ. Тя обаче неколкократно е подчертавала, че лидерското място в партията е запазено и не подлежи на съмнение, а именно това е Бойко Борисов. Единодушното мнение и на Сачева, и на Дончев по въпроса е, че именно лидерът на партията трябва да бъде премиер, за да се носи отговорност.

Бойко Борисов няма да е номинацията на ГЕРБ за премиер

Бойко Борисов няма да е номинацията на ГЕРБ за премиер

Той е учуден от второто място на Слави Трифонов, очаквал да е първи

По отношение на оставащия като най-възможен кандидат за поста Даниел Митов трябва да се припомни, че той беше министър на външните работи от квотата на Реформаторския блок в кабинета "Борисов 2" и поддържаше ясна проевропейска и натовска ориентация - именно такава политическа линия, каквато Борисов даде заявка, че ще поддържа и бъдещият кандидат на ГЕРБ за министър-председател.

По непотвърдена към момента информация Митов отскоро е член на ГЕРБ, след като преди това е членувал също в ДСБ и ДБГ. Той също изрази мнение, че лидерът на спечелилата партия трябва да бъде премиер-

През 2017 г. Даниел Митов беше обвинен в престъпление по служба, а именно, че като министър на външните работи не е изпълнил служебните си задължения, за да набави облага за търговско дружество. Това е ощетило МВнР с общо 494 458,03 лева.

Впоследствие той беше оправдан от Спецсъда, но условно беше осъден негов заместник - бившият зам.-външен министър Христо Ангеличин.

Борисов уверява, че подхождат отговорно към съставяне на ново правителство

Борисов уверява, че подхождат отговорно към съставяне на ново правителство

Продължаваме нататък, по Конституцията